Két új örökös taggal bővült a Pannon Filharmonikusok társulata

Kultúra

Howard Williams és Kircsi László személyében két új örökös taggal bővült a Pannon Filharmonikusok társulata.

Az örökös tagság kimondása ezúttal is szakmai és emberi értékek elfogadásáról tanúskodik, amely értékeknek a zenekar maradandó, központi szerepet kíván az elkövetkezendőkben is juttatni.

Az Örökös tagság elsősorban annak a művészi odaadásnak az elismerése, amellyel a zenekar örökös tagjainak mindegyike az életét adta a zeneművészetnek” – mondta az esemény kapcsán Horváth Zsolt igazgató.

Howard Williams pécsi tevékenysége a zenekar nagykorúvá formálásában megkerülhetetlen jelentőségű volt. Szerénysége rendkívüli muzikalitással és szakmai alapossággal párosulva a zenekart belülről alakította át, lassú átmenetekkel, de máig tartó, és feltétlen elmélyüléssel járó pálya felé terelte. Az új karnagy Pécsre kerülése előtt már Nagy-Britannia szinte összes jelentős zenekarát vezényelte, és több mint 500 műből álló operaházi valamint koncerttermi repertoár tapasztalatát hozta el új zenekarának.

Howard Williams segítségével, - aki először 1989-től 1993-ig, majd 1997-től 2000-ig a Pécsi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti igazgatója volt - a zenekar a magyar zenekarok élvonalába került. Pécsi munkálkodásának elismeréseként 1993-ban elnyerte a Pro Civitate kitüntetést, illetve a Szerzői Jogvédő Hivatal díját az új magyar zenéért végzett tevékenységéért. Howard Williams Örökös Tagságának kimondásával a Pannon Filharmonikus zenekar az európai zenei örökség több száz éves hagyományával való elköteleződését, valamint a megújulás szándékát deklarálja.

Kircsi László 1960 és 1990 között volt a Pécsi Szimfonikus Zenekar első oboistája. Fiatal korától szinte minden pécsi zenei eseményen jelen volt és van, ismertetéseket, tanulmányokat, kritikákat ír, véleményét ritkán rejti véka alá, vitákat provokál és szemináriumokat vezet. Alkalmazott melódiát komponál szabadtéri színpad számára, toronyzenét a városházának, harangjátékot a campanilének, misét baranyai vadászoknak. Egyetemen tanít kamarazenét és zeneesztétikát.

Mindig, minden érdekelte, ami jó, és ami zene, ami kihívó érzéki, történeti, elméleti vagy filológiai feladvány, ami mögött titokzatos társasági, érzelmi vagy intellektuális motivációk rejtőznek. Kíváncsi ember és régi vágású muzsikus, aki szerzi és játssza a zenét.

Eck Imrétől kapta az első feladatot, de elragadta a filmzene is. Ott volt Hevesi András, Kertész Attila, Lakner Tamás, Papp Zoltán mellett, azok zenei határokat tágító kísérleteiben. Kapcsolatot tartott a hazai és külföldi új avantgárd muzsika alakjaival, akiket egyes programjaiban be is mutatott, a legmagasabb szinten művelve a zenei ismeretterjesztést. Évekig igazgatta az egyetem Zeneművészeti Intézetét, a vidéki Magyarország első Zeneakadémiáját.

Az örökös tagságról szóló okleveleket a Howard Williams vezényelte október 25-i koncertet megelőzően adta át a díjazottaknak Horváth Zsolt igazgató. Az örökös tagság az erkölcsi elismerésen kívül a zenekari portréfalon és a műsorfüzetekben való szerepléssel, valamint a hangversenyek tiszteletjeggyel való látogatásának lehetőségével jár, mindamellett, hogy az örökös tag élete végéig meghívást kap a zenekar életében fontos eseményekre.

forrás: PFZ