Kik lettek a legkreatívabb pécsi fotósok?

Kultúra

A Creative Cities projekt pécsi partnere, a Kulturális Innovációs Kompetencia Központ Egyesület fotópályázatot hirdetett, a szakmai zsűri meghozta döntését.

A kreatív városok olyan környezetet teremtenek, mely vonzó jövőképet kínál fiatal tehetségeiknek, megtartja őket, de ugyanakkor meg is nyitja számukra az európai kreatív közösséget.

A Creative Cities program öt európai város tíz szervezetének kreatív ipari együttműködését alakítja ki, hogy a fenti cél megvalósuljon. A projekt részét képző Creative Pécs! kampány keretében egy rendhagyó fotókiállítás nyílik Pécsett, amelyen a kreativitás és a város kapcsolatát szemléltető fotókat mutatják be. Az elkészült képeket nem, csak az okostelefonokkal leolvasható ún. QR-kódjukat teszik közzé a város több éttermében, szórakozóhelyén.

A pályázaton bárki részt vehetett, a szervezők célja az volt, hogy a lehető legtöbb szemszögből bemutassák a várost, Pécs azon arcát, amelyet egy-egy pályázó különlegesnek látott. A pályaműveket a zsűri (Kálmándy Pap Ferenc, Síkfői Tamás, Keresnyei János) három szempont (eredetiség, kreativitás, összefüggés a témával) alapján bírálta el. A fotókra a Facebook-on is lehetett szavazni, az ottani pontokat hozzáadták a zsűri pontjaihoz, így az együttes pontszámok a következő helyezéseket adták:

1. helyezett – Komlós Attila: Bazilika (2011)

2. helyezett – Dobokay Máté: Cirfandli (2011)

3. helyezett – Szabó Gábor: Őszi naplemente (2012)

Díjak:
1. díj: Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által felajánlott 50 000 Forint értékű megbízás a Pécsi Kereskedelmi Központ felújított épületének művészi bemutatására
2. díj: Pécs Lexikon
3. díj: Értékes ajándékcsomag Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának felajánlásával

KIKK/Pannon Krónika