Kollektív Neurózis – Falusi Mariann estje Pécsett

Kultúra

Kollektív Neurózis címmel ad önálló estet Falusi Mariann énekesnő január 5-én a pécsi Művészetek és Irodalom Házában. A színdarabot Marton Kati “9 magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot” című könyvének története ihlette.

A pecsprogram.hu oldalon található információk szerint kilenc magyar, akiről a könyv szól: Teller Ede, Kertész Andor, Korda Sándor, Neumann János, Kösztler Artúr, Kertész Mihály, Szilárd Leó, Wigner Jenő, Friedmann Endre (Robert Capa). A történet szereplői a nácizmus elől külföldre menekültek, új hazájukban a maguk területén, a tudományban vagy a művészetben világhíresek lettek, s kiemelkedően fontos helyet töltenek be a huszadik század történetében, kultúrájában, művészetében.

Az esten Falusi Mariann mellett Danis LídiaSzirtes Edina Mókus és Sárik Péter lép fel.

Falusi Mariannt elsősorban a Pa-Dö-Dő együttes tagjaként ismeri a közönség. 1983-ban megnyerte a Ki mit tud?-ot dzsesszénekes kategóriában, 1985-ben pedig Kubában szintén fesztiválgyőztes lett.  1988-tól szabadúszó. 2007-ben a Csillag születik című műsor, 2012-ben pedig a Megasztár egyik zsűritagja lett. Több filmben is szerepelt, így például a Laura (1987), az Eldorádó (1989) vagy éppen az Ámbár tanár úr (1998) című alkotásokban.

G. A. (fotó: pecsprogram.hu)