Közeleg a különleges premier a Pécsi Nemzeti Színházban

Kultúra

November 23-án este 7 órakor országosan egyedülálló bemutatónak ad otthont a Pécsi Nemzeti Színház. Speciálisan képzett narrátor és tolmácskészülék segítségével vak és gyengénlátó emberek számára is „láthatóvá” teszik a A dzsungel könyve című musicalt.

A programot a 90 DECIBEL PROJEKT kezdeményezte. A látássérültek számára narrációval akadálymentesített előadás célja, hogy az érintettek számára szavakkal kifejezzük és leírjuk a láthatatlant. Ennek köszönhetően sokkal teljesebb színházi élménnyel tudnak gazdagodni – mondta Bonecz Ervin, a 90 DECIBEL PROJEKT ügyvezetője.

Az előadást minden esetben egy interaktív színpadbejárás előzi meg, melynek során a látássérültek megtapasztalhatják, a színpad méretét, a díszleteket, kosztümöket, kellékeket. Ezt követően meghallgatnak egy előzetes narrációt, amely röviden bemutatja számukra az darab történetét, a szereplőket és a díszletet. Ezt követően indul az előadás.
Az előadás ideje alatt a narrátor egy hangszigetelt helyen ül, ahonnan kiválóan látja a színpadot. Egy mikrofonba beszél, s a látássérültek egy un. fülmonitoron keresztül hallják. A narrátor a mintegy egy hónapos felkészülés alatt több alkalommal megnézi az előadást, s a darab szövegkönyvét forgatókönyvvé alakítja, amely pontosan tartalmazza, hogy az előadás során mikor és mit mond majd a mikrofonba.

A csodálatos darab a hallássérültek számára is élvezhető lesz 

Pécs városa ebben az évben elnyerte a „Hozzáférhető város” címet annak köszönhetően, hogy a teljes belvárost és az új kulturális intézményeket akadálymentesítette, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a sérült emberek egyenlő eséllyel juthassanak kulturális élményekhez. A Pécsi Nemzeti Színházban ebben az évben már több előadást szerveztek hallássérülteknek. A mostani, látássérültek számára szervezett előadáshoz a város biztosítja a fülmonitort, és a Pécsi Első Lions Clubnak köszönhetően a vak és gyengénlátó emberek ingyen nézhetik meg a A dzsungel könyvét. Az előadás előtt Páva Zsolt polgármester köszönti a vendégeket.

forrás: PNSZ