Mémáradat: bajuszok lepték el a netet

Kultúra

A hungaromémek robbanásszerűen váltak ismertté: két hét alatt hetvenezres rajongótáborral és több száz agyafúrt alkotással bővült az ötletgazdák Facebook-oldala. Úgy döntöttünk, összegyűjtjük a legjobbakat.

Végy egy mozihőst, esetleg egy filmet, vagy a film egyik jelenetét. Fogd meg annak már-már szállóigévé vált szövegrészletét, majd írd át magyarosra, sajátosan "szögediesre" vagy karakteresen székelyesre. Utolsó lépésként photoshoppolj rá bajuszt, és íme, elkészült a hungaromémed. Az irányzat január végén indult útjára, nem sokkal ezután a bajuszos mém lett a magyar netes közösségek legnépszerűbb terméke.

Az internetes 'mém' új szó – olyan kifejezést vagy fogalmat takar, amely divatszerűen terjed embertől emberig az interneten – írja a Wikipédia. Elterjedése általában azzal magyarázható, hogy nevetséges: mert parodizál, ironizál, eltúloz, vagy éppen bagatellizál, egyszóval elmosolyogtat. Napjaink mém áradata ellepi a hálót, és elsősorban a Facebookon terjed. A hungaromém Facebook oldalának rajongótábora mára több mint hetvenezres. Ezt a sikert négy hét alatt érték el. A mémek villámgyors tempóban születnek, a szerkesztőségben mégis úgy gondoltuk: kiválasztjuk az eddigi termés szerintünk legjobb darabjait.

Az ötödik: Ne integessen kend!

Ne integessen kend, mer megeszöm a kalapját” – hívja fel a Tirannoszaurusz a Jurassic Park egyik főhősének figyelmét arra, hogy bajban van. A film egyik kulcsjelenete vált ízesen magyarossá a mém megszületésével.

A negyedik: Szuperhősök

A képen az amerikai szuperhős, Pókember pózol, és photoshoppal kreált bajuszát pödöri éppen. „A Csudálatos Pauk-embör” – áll az adekvát felirat mellette. Hasonló hungaromém a magyar szuperhőst életre hívó Hungária Kapitány is.

A harmadik: Még egy kérdést

Távozás előtt mindig elfér még egy kérdés. Columbo, aki mindig feltesz még egy kérdést, most a magyar hungaromémek népes táborát gyarapítja. Fel is teszi utolsó kérdését, persze nem a jól megszokott módon.

A második: Viskó

Dr. House hungaromémének semmi köze a szintén közismert sorozatsztárhoz, talán azon kívül, hogy a széria címét próbálja visszaadni szépen és magyarul. Egyetlen szó, a sorozat logójába szerkesztve, egy bajusz House-ra, és kész is a második legjobb magyar mém.

Az első: Orcajegyzék

A Facebookot – nyers fordításban Arckönyvet – Orcajegyzékre keresztelő mém egyértelműen vitte a prímet szerkesztőségünkben. Nos azért, mert - stílszerűen szólva – a fejín találta a szöget. Ha lett volna Facebook, akár még imígyen is nyelvújíthattuk volna azt Kazinczy idejében. Egyszerű, mégis zseniális.

Lukács Ottó