Odüsszeusz Pécsre látogat – korszakalkotó slam poetry est a Rengetegben

Kultúra

Népszerű műfajjá vált Magyarországon a slam poetry, tehát egy-egy előadó közönség előtt szavakba, rímekbe, mondatokba foglalt képe a világról és sok másról. Január 30-án este a Rengetegben több szempontból különleges rendezvényre csábítják a jópofa vagy éppen frappáns szófüzérekre éhes érdeklődőket.

A 19.30-kor kezdődő est címe: Alfák a rengetegben – Odüsszeia. Nem véletlen és pózolás azonban, hogy a szervezők Homérosz legendás hőséhez nyúltak, Áldozó Krisztián (Aldo) lapunknak elmondta, hogy az ihletet az Ösztön című film jelentette, melynek főszerepében Anthony Hopkinst láthattuk. „Az alkotás summája, hogy mindannyian a majmoktól származunk, innen az utalás az alfa szóra. Emellett valamennyien utazunk valahonnan valahová, Pénelopénkhoz. Tehát mindenkinek van egy saját Odüsszeia-élménye” – fejtegeti a tézist Aldo.

Az est különlegességét egyrészt és főként a vendégek jelentik: a 2010-es beatbox világbajnokság második helyezettje, Doeme mellett fellép az Eső Akusztik, amelynek tagjai (Szilágyi M. Gyula és Zámbó Márton) Radnóti- és József Attila versfeldolgozásokat adnak elő. Bourn (Kiss Barnabás) pedig különleges sound design produkcióval készül.

Tekintélyes és neves személyeket rejt a vendégslammerek névsora is: Tonte Reni, Kövér András (Kövi), TG, valamint Dózi (Simon Gábor, akit az Eosin Ghetto zenekarból szintén ismerhetünk). A vizuális csodákért a Labor Lumen Art felel.

Aldo hozzátette még, hogy már megalakult és működik a Slam Költők Társasága, amelynek két – Pécset és Szombathelyet megtestesítő divíziója a Sopianae Slam Poetry és a Savaria Slam Poetry. A január 30-iki est a Slam Költők Társaságának első rendezvénye lesz.

Belépődíj hivatalosan nincs, azonban aki támogatni szeretné a nemes célokat, 300 forintot adományozhat (anélkül, hogy a rosszemlékű vizitdíjra gondolna). Az est hivatalosan 21.30-ig tart, ebbe a szünetek is beleértendők. Élő műfaj lévén közben bárki rendelhet magának ételt, italt, sőt, 21.30 után ha kedvet érez, saját Odüsszeia-ját is megoszthatja a közönséggel.

Gerner András