Pécsen is megünnepelték az orosz karácsonyt

Kultúra

Nem hétköznapi élményben lehetett részük azoknak, akik a Pécsi Magyar-Orosz Társaság szervezésében összeállított programon vettek részt január 5-én. Az orosz karácsony apropóján megrendezett programon ismeretterjesztő előadást, énekes-zenei számokat egyaránt hallhattunk.

A Pécsi Magyar-Orosz Társaság (PMOT) 1997 februárjában alakult meg a Pécsett élő oroszok és orosztanárok kezdeményezésére. Már kezdetektől fogva nemcsak orosz származású és anyanyelvű emberek válhattak taggá, hanem az összes orosz kultúra és nyelv iránt érdeklődő ember. A PMOT indulása óta egyrészt az orosz ünnepekhez hasonló hagyományos, másrészt kulturális programokat kínál.

Megtartjuk a farsangot, az orosz karácsonyt, s idén először a húsvét alkalmával is összeállítunk egy műsort – fogalmaz Horváthné Szemerédi Mária, a társaság alelnöke (felső képünkön). „Tagjaink sorát egyaránt erősítik magyarok, oroszok, valamint vegyes házasságban élők, illetve oroszok leszármazottai. Teljesen orosz család kevés akad, leszámítva elnökünket, Jaksov Boriszt és feleségét”.

A társaság alapítói azt tapasztalták, hogy a vegyes házasságban születő gyerekek közül a nagyobbak még jobban beszélik az oroszt, de a kisebbek már kevéssé. A nyelvet elsajátítani akaró gyermekeknek a PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában dr. Pap Gáborné segít.

A karácsonyi műsorban szép, megható és vidám énekek is szerepeltek (a zongoránál Jaksov Borisz zongoraművész)

A PMOT kapui bárki előtt nyitva állnak. Aki nem beszél oroszul, annak is érdemes ellátogatnia a rendezvényekre, hiszen a fordításról a szervezők mindig gondoskodnak. A társaság tagjai már több alkalommal tettek magyarországi utazásokat: elsősorban olyan helyszínekre utaztak, ahol a szláv kultúra nyomai felfedezhetők.

Persze nem kerülhetjük tovább a forró kását, emiatt az alelnök asszonytól az orosz kultúra és nép – történelmi, politikai okokra visszavezethetően – vegyes hazai megítélése felől is érdeklődtünk. Főleg arra voltunk kíváncsiak, vajon ez a szemlélet nem zavarja-e a társaság sikerességét?

Magam is érintett vagyok családilag, hiszen akkor tudtam meg, hogy a nagybátyámat is elhurcolták malenkij robotra, amikor a barátnőmet elvittem hozzá, és tökéletes oroszsággal megszólalt. Amikor megkérdeztem tőle, hogy honnan tud oroszul, azt felelte, hogy »kint megtanultam«. Tehát még ekkor sem mesélt a múltról, mert beleivódott, hogy hallgatnia kell erről. Ettől függetlenül a tanáraimról, és másokról, akiket Oroszországban megismertem, csak a legjobbakat tudom elmondani. Sok orosz barátom van”.

Ebben az évben is érdemes részt venni a társaság eseményein: a jövő héten (január 12-én) batyubált tartanak az orosz újév alkalmából a Civil Közösségek Házában. Ahogy említettük, 2013-ban az orosz húsvétot is megünneplik, majd a nyár elején juniálisra várják a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat. S nem utolsósorban a gasztronómia szerelmeseit, hiszen az ilyen alkalmakkor a tagok, a részvevők maguk adják össze a finom ételekhez való alapanyagokat, s az elkészítés, majd a fogyasztás öröme tovább erősíti a közösségi élményt.

Erb József önkormányzati képviselő (jobbról) és felesége Csehily József Joszifoviccsal, a Pécsi Ruszin Kisebbségi Önkormányzat elnökével

A társaság másik programtípusa a kulturális események egész sora: kiállításoktól kezdve színházi produkciókig számos kikapcsolódási lehetőséget talál az érdeklődő. Például a pécsi közönség – a társaság jóvoltából – a Budapesti Orosz Stúdiószínház teljes repertoárját megtekinthette, az előadásokat a Pécsi Horvát Színházban, valamint a Civil Közösségek Házában rendezték meg. A PMOT nyitottságát jól szemlélteti az is, hogy a szláv kultúrát tágan értelmezve szívesen befogadja a ruszin, az ukrán érdeklődőket is. Ahogy H. Szemerédi Mária fogalmaz: az emberi kapcsolatok és a kultúra ápolása a legfontosabb.

Gerner András