Pécsi Galéria: középpontban az elektrográfia

Kultúra

A kortárs magyar képzőművészet legfiatalabb műfaját, az elektrográfiát mutatja be a Magyar Elektrográfiai Gyűjtemény című kiállítás március 1. és 31. között a Pécsi Galéria Széchenyi téri kiállítóterében.

Az elektrográfia nemzetközileg elismert, díjazott és alkalmazott művészeti teljesítménnyé fejlődött a nagyvilágban és idehaza is. Magyarországon viszonylag fiatal a képzőművészeti ág, alig negyed százados múltja van. A Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület 1999 óta adott otthont a magyar elektrográfusok szimpozionjainak, országos tárlatainak, tematikus kiállításainak és egyéb rendezvényeinek. Rendszeres támogatója a legrangosabb hazai elektrográfiai megmozdulásoknak, kezelője a műfajhoz kapcsolódó kiadványoknak. Az Egyesület szinte kezdetétől megérezte az akkor születő elektrográfia rendkívüliségét és művészi értékét.

A fájdalmasan fiatalon eltávozott Bohár András, az elektrográfia esztétája, maga is alkotója s filozófusa, ideológusa, művészettörténésze volt. A magyar elektrográfia kárpát-medencei gyűjteményének névadójaként városunk első 21. századi gyűjteményét őrzi majd szellemiségével és az alkotói közösségekkel, akik tovább kísérleteznek elektromos gépeinkkel, akik egyre mélyebbre jutnak az elektrográfia varázslatosan más világába.

 

Az ország egyetlen elektrográfiai gyűjteménye jelenleg a Vigadó felújítása miatt raktárban hever. A mindig meg-megújuló anyag egy része már több önálló hazai- és külföldi kiállításon szerepelt. Külföldön Romániában (Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós) és Horvátországban (Zadar, Csáktornya, Prelog) nagy sikert aratott.

A 2013-as év egyik izgalmas eseményeként mutatják be a Pécsi Galériában a látványos, színes művészi folyamatot, amely tárlatról-tárlatra képes a megújulásra, mindig újabb oldaláról mutatja be ezeket a ma már korszerű eszközökkel létrehozott és megjelenített alkotásokat.

A kiállítás – a keddi szünnap kivételével – naponta 10-17 óráig tekinthető meg.

Pannon Krónika