Schäffer Erzsébet káprázatos élete és utazásai

Kultúra

Talán a fenti címet is viselhette volna a népszerű és közismert író-újságíró pécsi előadása. Schäffer Erzsébet a Művészetek és Irodalom Házában beszélt legutóbbi, Káprázat az élet című kötetéhez kapcsolódó és más élményeiről, érzéseiről, emlékeiről.

Már az est megkezdése előtt zsúfolásig megtelt a helyszínül szolgáló Fülep Lajos terem, jelentős mennyiségű pótszékre volt szükség, hogy minden érdeklődő helyet tudjon foglalni. Az írónő először a kötet címének történetét mesélte el: Bérczes László Cseh Tamásról írt könyvében hangzik el a legendás énekes szájából a mondat, amelynek lényege e három szó: káprázat az élet. „Mindennek ellenére és mindennel együtt az élet csoda, amivel nem lehet betelni” – fogalmazta újra, illetve egészítette ki az idézetet Schäffer Erzsébet.

A kötetben 27 ember történetét ismerhetjük meg, köztük olyan neves személyiségekét, mint Balogh János akadémikus vagy éppen Bereményi Géza író, és persze olyan emberek portréját is megtaláljuk, akik ugyan nem szerepeltek és szerepelnek rivaldafényben, életük mégis éppoly érdekes, mint a közismert egyéniségeké. Schäffer Erzsébet sokat utazik és szívesen jön Pécsre, szerinte érződik, hogy a település az Európa Kulturális Fővárosa címet viselte 2010-ben.

 Schäffer Erzsébet az élet apró, hétköznapi csodáiról is mesélt

Mivel rengeteg alkalommal módja volt utazni, rájött, hogy egy-egy városból sosem a híres épületek vagy szobrok maradtak meg az emlékezetében, hanem az emberi találkozások, amelyeket képtelen megunni. Erre az est során számos példát hallhattunk. Budapesten, lakóhelyéhez közel működik egy kis pékség, amely ugyan minden higiéniai és hatósági előírásnak nem felel meg, viszont a legjobb péksüteményeket ott kínálják. Az idős pékmester egyszer arra kérte  Schäffer Erzsébetet, hogy „intézze el”, minden ember hetente legalább egy Petőfi-verset tanuljon meg.

A költőhöz kapcsolódott a következő történet. Koltón, a Nagybányától 10 kilométerre fekvő település arról (is) nevezetes, hogy ott töltötte mézesheteit 1847-ben Petőfi Sándor és Szendrey Júlia. Az írónő háromnapos ünnepségre volt hivatalos, s úgy tervezte, az utolsó nap elindul hazafelé, hiszen szakmai kötelességei visszaszólították Budapestre. Egy fiatal házaspár tett neki ígéretet az autós szállításra, azonban útitársai jelezték: még Koltón maradnának. Tömegközlekedésre aligha gondolhatott, más útitársat kellett keresnie.

A helyzet rendkívül frusztráló és bántó volt, az idegesség és a kilátástalanság miatt még sírva is fakadt az udvaron. Egyszer csak egy varangyos békára lett figyelmes. Az állatka lassan, nyugodtan haladt egyik helyről a másikra, mit sem törődve a külvilággal. A látvány már annyira abszurdnak tűnt, hogy fordulópontot jelentett a nem hétköznapi szituációban. Amikor újra felnézett, látta, hogy egy másik fiatal házaspár éppen egy autóba pakol, szemmel láthatólag indulni készültek valahová. Kiderült, hogy Erdődre mentek, és készségesen vállalták az írónő fuvarozását, az eredeti úti cél helyett Szatmárnémetibe vitték, ahonnan közvetlen járattal már eljuthatott a fővárosba.

A közönség hálás volt a szép, emberi történetekért

A történetből Schäffer Erzsébet levonta a tanulságot: ilyen esetekben nem szabad görcsölni, megfeszülni, türelemmel, jó szándékkal és egy kis ügyességgel mindig rálelhetünk a megoldásra. Hasonlóan gazdag életpasztalatokat, különös, tartalmas találkozásokat adott számára az a tény is, hogy nincs mobiltelefonja, így több alkalommal volt már szükség arra, hogy más segítségét kérje, illetve olyan esetek történtek meg vele, amelyek elkerülhetők lettek volna a korszerű kommunikációs eszköz használatával.

Schäffer Erzsébet szerint sokszor azért nem kérünk szívesen mástól, mert félünk a visszautasítástól. Nem szabad megszilárdítani magunkban ezt a gátlást, hiszen ha legyőzzük, csodálatos élményekben lesz részünk. Az írónő szerint hatalmas hazugság, hogy az idő pénz, mert ezzel az üzleties szemlélettel állandó sietésre, rohanásra, teljesítményre kényszerítjük magunkat. „Az idő minden, csak nem pénz” – fogalmazott.

Gerner András