Új album mutatja be Pécset

Kultúra

Elkészült és már a boltokba is került a legújabb Pécsről szóló kötet. A Nagy Pécs Könyv címet viselő vaskos, több mint 4 kg-ot nyomó, több mint 400 oldalas és több mint 700 fotóval illusztrált alkotás teljesen egyedi látásmóddal készült. Az albumot szerdán mutatták be Pécsett, a Városházán.

A Nagy Pécs Könyv olyan perspektívából mutatja be városunkat, mint eddig egyetlen kötet sem, hiszen pécsi neves emberekkel folytatott találkozások, párbeszédek során kapunk képet a megyeszékhelyről. Arról, hogy kinek a számára mitől különleges a város, milyen értékek fontosak a szereplők számára.

Mint azt Páva Zsolt polgármester elmondta, a kötet a pécsi identitást igyekszik összefoglalni egyedi látásmóddal, egyedi fotókkal és egyedi történetekkel. Mint mondta, a Darabos György fotóművész és Bojár Iván András szerző munkájának köszönhetően bepillantást kaphatnak a pécsiek és a máshonnan származó emberek is városunk rejtett kincseibe.

Az idén 650 éves Pécsi Tudományegyetem és a Pécsi Testvérvárosi Egyesület támogatásának köszönhetően született 30x30 cm-es, több mint 4 kg-ot nyomó, 444 oldalas és 700 fotót tartalmazó mű 2 éven keresztül készült. Végig lapozásához, a fotók megtekintéséhez is mintegy másfél óra szükséges  – mondta el Galisz Tamás, a kiadó Ivon Kft. vezető tanácsadója.

A Pécsett a Líra könyvesboltjaiban már elérhető kötet fotóművésze, Darabos György azt emelte ki: tisztában van vele, mennyi jó fotós él és dolgozik Pécsett, éppen ezért új perspektívákat keresett, hogy az itt élőknek is újat tudjon mutatni Pécsről.

A tervek szerint a Nagy Pécs Könyvet angol nyelvre is lefordítják a jövőben a Pécsre érkező turistáknak és itt tanuló külföldi hallgatóknak kedvezve.