Újra filmet forgatnak Pécsett

Kultúra

Február 4-én kezdődött Zomborácz Virág első játékfilmjének, az Utóéletnek a forgatása. A stáb február 20. és március 9. között Pécsett és a város környékén vesz fel jeleneteket.

Az Utóélet középpontjában egy apa-fiú kapcsolat áll, amely rendhagyó módon az apa halála után bontakozik ki. Főhőse egy huszonéves, szorongásos fiú, akiből szinte minden esemény vagy tevékenység nagyfokú aggodalmat vált ki. Képtelen megfelelni apja, egy lelkész elvárásának, hogy aktív, kezdeményező, bátor fiatalember legyen, és a sorozatos kudarcok csak tovább mélyítik frusztrációját.

Amikor a lelkész váratlanul szívrohamot kap és meghal, fia szinte megkönnyebbül, csakhogy a halotti toron ismét látja (és csak ő látja) az apját, ezúttal már szellemként a gyászolók között. A lelkész szelleme öntudatlanul kísérti a fiút, aki kétségbeesésében segítséget kér egy spiritiszta autószerelőtől. Útmutatásait követve hozzálát, hogy felszabadítsa a kísértetet – ugyanis ez az egyetlen módja annak, hogy megszabaduljon tőle.

A főszerepeket a fiatal Kristóf Marci és a lelkészt alakító Gálffi László játssza. Az Utóéletben emellett olyan nagyszerű művészek szerepelnek, mint Csákányi Eszter, Anger Zsolt, Gyabronka József, Thúróczy Szabolcs, Kovács Zsolt, Petrik Andrea és Kocsis Gergely alakítják. A film operatőre a nemzetközileg jegyzett Pohárnok Gergely.

A Pusztai Ferenc vezette KMH Filmben készülő alkotás filmterve 2011-ben elnyerte az Európai Unió MEDIA programjának díját. Magyar projekt még sosem végzett az élen az évente beadott több száz uniós filmterv rangsorolásakor. Zomborácz Virág egy svéd projekttel megosztva érdemelte ki a MEDIA European Talent Prize-t, amit a cannes-i filmfesztiválon adott át Androulla Vassiliou, az Európai Unió kulturális biztosa.

Az Utóélet a Magyar Nemzeti Filmalap 190 millió forintos gyártási támogatásával készül. Zomborácz Virág a Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott, és több sikeres és díjnyertes rövidfilm (Nyomtávváltás, Valami kék, A macska szerepe a francia irodalomban) után készíti el első játékfilmjét. Az Utóélet előreláthatóan 2014 első felében kerül a magyar mozikba.

A Baranya megyei forgatást a Dél-Dunántúli Filmalap készítette elő, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szíves támogatásával. (A fotók a film sajtótájékoztatóján készültek február 21-én.)

Pannon Krónika