UNESCO-díjat kapott a Gandhi Gimnázium

Kultúra

Magyarországról a pécsi az első olyan cigány/roma iskola, ami elismerést kapott az UNESCO-tól és pedagógiai módszere felkerült a szellemi kulturális örökségek listájára. A Gandhi Gimnázium ezzel negyed évszázados fennállásának legnagyobb kitüntetését kapta.

A mohácsi busójárás 2009-ben, a bólyi Emmausz-járás 2011-ben, idén pedig az egyedülálló pécsi oktatási rendszer az, ami kiérdemelte az UNESCO szellemi kulturális örökség címet. A döntést azzal indokolták, hogy európai viszonylatban is különleges az a módszer, amellyel a Gandhi Gimnázium ápolja és továbbörökíti a cigány/roma kultúrát.

– Anyaország hiányában ez az intézményi rendszer az egyik “otthona” a cigány/roma társadalomnak. A gyerekeknek próbáljuk továbbadni azt a kultúrát, ami régen apáról fiúra, anyáról lányra szállt, de mostanra már kiveszőben van – mondta Virág Bertalan, a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A pécsi Gandhi Gimnázium az elmúlt két-három évben olyan fejlesztéseket vitt végbe, amivel a zene, a tánc, de még a mesemondás kultúrája is megmenthető és továbbörökíthető.

– Olyan médialabort hoztunk létre, ahol nemcsak hang, de képi felvételeket is készíthetünk azokról, akik ismerik még a cigány, roma kultúrát. Miután ezeket felvételeken is rögzítjük, a diákoknak vissza tudjuk majd úgymond tanítani. Tulajdonképpen ezt a módszert ismerte most el az UNESCO – tette hozzá Virág Bertalan.

– Nemzetközi siker ez, hiszen az elmúlt években a magyar kulturális diplomácia sokat küzdött azért, hogy a magyar szellemi kulturális örökséget elismerjék. Egy különleges jegyzéket készítettünk mi is, ami folyamatosan töltődik, de most az UNESCO is felfedezte a pécsi Gandhi Gimnáziumot és annak pedagógia módszerét, tanárait és diákjait. Ez az elismerés most Európából jött a pécsi oktatás módszer miatt – mondta Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár.

Az államtitkár hozzátette: Pécs először a délvidéki háborúk idején kapta első elismerését, az UNESCO Béke Városa díjat. Majd ezután nem sokkal az Ókeresztény sírkamrákat az UNESCO építette kulturális örökség védett listájára tették. Most pedig a pécsi oktatási módszer, ami felhívta magára a figyelmet – mondta Hoppál Péter.