A Jobbik a halálbüntetést visszaállításáért tüntetett

Somogy

Fáklyás felvonulással és egy felakasztott bábuval demonstrált a halálbüntetés visszaállításáért a Jobbik Kaposváron.

A radikális párt szerint a halálbüntetésnek köszönhetően csökkene az élet ellenes bűncselekmények száma. Murányi Levente, a Jobbik országgyűlési képviselője azt mondta: nem akarnak politikai tőkét kovácsolni Szita Bence halálából, de úgy érezték az ügy kapcsán fel kell hívni figyelmet az ország katasztrófális morális állapotára.

Táblákkal, transzparensekkel és fáklyákkal vonult a Jobbik hétfőn este a kaposvári Kossuth térre, ahol egy bitófán lógó bábu, nyakában gyermekgyilkos felirattal várta a nagyjából 150 fős tömeget. A radikális párt a 11 éves Szita Bence meggyilkolása kapcsán - a család kérése ellenére - tűzte újra zászlajára a halálbüntetés visszaállítását. Murányi Levente, a párt országgyűlési képviselője állítja: nem önös politikai érdekből tüntettek: "Gusztustalannak, kegyeletsértőnek tartom, ha ebből politikai tőkét akarnak kovácsolni, mi nem ebből, hanem másból akarunk politikai tőkét kovácsolni. Nem jó dolog, ha halálbüntetést akarunk, de ahogy Szent István annak idején drákói szigorral tett rendet, most is kéne valami drákói szigor, hogy rend legyen ebben az országban".

A 11 kisfiú meggyilkolása ugyanis morális katasztrófáról árulkodik - véli Murányi Levente. A politikus szerint a halálbüntetés bevezetésével lecsökkenne az ilyen kegyetlen bűncselekmények száma. A politikus ekként vélekedett a témáról: "A megfontolt, nyereségvágyból vagy egyéb aljas indokból elkövetett gyilkosságok száma biztosan visszaesne, mert ott az elkövetők mérlegre tennék, hogy felakaszthatják vagy akárhogy kivégezhetik. A másik ok az elrettentésen kívül, hogy ma Magyarországon olyan állapotok vannak, hogy a lakosságnak megnyugtató erőt jelentene".

Kíváncsiak voltunk, hogy a tüntetés résztvevői miért támogatják a halálbüntetés bevezetését, ám kameránk előtt kevesen vállalták véleményüket.

"Egy elfelejtett igazságot valahogy újból előtérbe kéne helyeznünk, mert politikát nem veszik bele, de szemet szemért, fogat fogért, alapon kéne, hogy működjön" – mondja Szép László.

A Jobbik kaposvári tüntetésén felszólalt még Ander Balázs, a párt megyei közgyűlési képviselője és Apáti István országgyűlési képviselő is. A rendezvény nyugodt hangulatban zajlott, rendbontás nem történt.

Somogy TV