A magasabb bér tartaná itthon a szakdolgozókat

Somogy

Áldozatos munkát végeznek, de messze nem kapnak érte annyi fizetést, mint a nyugati országokban dolgozó kollégáik. Éppen ezért az ápolók elvándorlása, pályaelhagyása jelentős problémája az ágazatnak. A bérfelzárkóztatási programban ezen elengedhetetlen javítani - mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség leköszönő elnöke a kaposvári Ápolók Napján.

Mintegy 1400 szakdolgozó végzi nap, mint nap a betegellátást a Kaposi Mór Oktató Kórház kaposvári, marcali és mosdósi intézményében. Közülük a legkiemelkedőbb munkát végzőket köszöntötték az Ápolók Napján. Vétekné Illa Katalin 1994 óta dolgozik a sebészeten. Mint mesélte, neki egy álma volt gyerekként, hogy ápoló legyen.

"Ez a legszebb dolog a világon, hogy embereken segítünk, és gyógyítunk, és lélekkel tesszük. Ha még egyszer kezdhetném, ugyanez lennék." - mondja az ápoló.

Az anyagi gondok azonban éreztetik hatásukat a munkában is. Miközben keményen és áldozatosan dolgoznak, hiányzik a munkaöröm és a mosoly az ápolók arcáról - fogalmazott Moizs Mariann. A megyei kórház főigazgatója szerint ez társadalmi probléma is, ami a kórház falain belül is lecsapódik.

"Ez nemcsak anyagi kérdés, megbecsülés kérdése, az intézmény részéről, de a lakosság, a betegek, a hozzátartozók részéről is. Valamit közösen kell tenni azért, hogy ez visszajöjjön." - mondja Dr. Moizs Mariann, főigazgató.

Azonban az anyagi támogatás is segítség lehet. Kormányzati cél az ápolók bérének emelése. Fokozott megbecsülést kell, hogy kapjon ez az ágazat - fogalmazott Moizs Mariann:

"Ez egy olyan rossz hangulatban levő ágazat, ahol a legkisebb pénz is számít. Nemcsak az anyagi természetű források, hanem minden egyéb olyan juttatás, amit meg tudunk adni."

A megfelelő, európai szinthez felzárkózó bérezés nélkül azonban nem lehet visszafordítani a elvándorlást - ezt már Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség leköszönő elnöke mondta. Úgy fogalmazott; nincs olyan szakterület, ahol ne lenne hiány ápolókból.

"Miközben azt tudjuk mondani, hogy az orvosok esetében a tavalyi év után az idei évben nem növekszik az elvándorlás, a szakdolgozók esetében ez nem mondható el." - közölte Rácz Jenő az Ápolók Napján.

Ezért is feladata a bérfelzárkóztatási programnak, hogy igyekezzen közelíteni az ápolók bérét az európai átlaghoz, hiszen jócskán ez alatt van a magyar szakdolgozók fizetése - hangzott el az Ápolók napi ünnepségen. Moizs Mariann a jövő tervei kapcsán kihangsúlyozta: a munkakörülményeken is igyekeznek javítani, nemsokára elkezdődik a pólus projekt következő szakasza, és a tervek szerint 2014 februárjában átadják az új épületrészt, amelyben például az infektológiai osztály is új helyet kap.

Somogy TV/Pannon TV