Audira szakosodott a banda

Somogy

Egy háromtagú autótolvaj banda ellen emelt vádat a Somogy Megyei Főügyészség. Az elkövetők 2008 és 2012 között 12 Audit loptak el, jellemzően hazai nagyvárosokból és Ausztriából.

Egyikük műhelyében szétbontották a lopott kocsikat, az alkatrészeket pedig vagy beépítették más autókba vagy értékesítették. Több, mint 50 millió forintos kárt okoztak.

Az első bűncselekményt Somogy megyében követték el 2008-ban, ezért a megyei főügyészség az illetékes a tolvajbanda ügyében. A bűnbanda két tagja ezután Ausztriát vette célba, az általuk kiszemelt autókat feltörték és ellopták, majd Magyarországra hozták. Ezután több napon keresztül úgymond "pihentették" a járgányokat, hogy elkerüljék a feltűnést, majd a harmadrendű vádlottnak adták tovább a kocsikat.

A tolvajbanda több éven keresztül húzott hasznot a lopásból, a rendőrségnek összesen 12 lopott Audi sorsát sikerült felderítenie. Dr. Egerváriné dr. Lucza Gyöngyi, a Somogy Megyei Főügyészség szóvivője elmondta:  4 és 6 millió forint közötti árkategóriájú gépjárművekről van szó, a banda főként Audi A6-os típusú gépjárművekre "szakosodott".

A lopássorozattal több mint 50 millió forintos kárt okoztak. Ráadásul az sem egészen ismeretes, hogy mekkora a sértettek köre. A bontás után ugyanis az alkatrészeket más kocsikba szerelték be, így lehet, hogy becsületes vevők autójában kötött ki a zsákmány.

"A legtöbb alkatrésznek nincs sorozatszáma, így nem lehet beazonosítani. Tehát nem lehet tudni, lopott-e vagy sem. Egyedül a motornak és a sebességváltónak, illetve a kormányműnek van sorozatszáma" – mondja Tillmann Norbert, a Budai Autóház Kft. szervizvezetője.

A lopott alkatrészeket könnyen el lehet rejteni a motortérben, az is előfordulhat, hogy az gépjármű tulajdonosok számára soha nem derül ki az, hogy egy szervizelés alkalmával lopott alkatrészeket építettek-e be az autóba.

A Somogy TV információi szerint a nyomozóhatóság az elmúlt évben is leleplezett már egy bűnbandát. Ők egy Kaposvár szélén lévő műhelyben bontották szét az ellopott autókat. A mostani elkövetők között is van kaposvári, ám ők egy ceglédi műhelyben szerelték szét a gépjárműveket.

Az első és másodrendű vádlott előzetes letartóztatásban van, harmadik társuk szabadlábon védekezik. A Somogy Megyei Főügyészség mindhárom elkövetőre végrehajtandó szabadságvesztést, emellett pedig több büntetési nem kiszabását indítványozta.

Somogy TV/Pannon TV