Betelt a vizespohár Babócsán

Somogy

Még mindig nem kaptak arzénmentesítőt, emiatt türelmetlenek a babócsaiak. A polgármesternek a szolgáltató azt ígérte, hogy februárra rendezik a problémát és iható lesz a faluban a csapi víz is. Ezzel szemben még ma is lajtos kocsi várja a lakókat.

Sorra hozzák az üvegeiket a babócsaiak, a honvédség által biztosított lajtoskocsihoz. Ez azonban nem újdonság, január elsejétől több településen csak így tudnak tiszta ivóvízhez jutni az emberek. Sokaknak azonban kezd elfogyni a türelme, ugyanis a heti kétszer feltűnő autóhoz nem mindenki tud egyszerűen eljutni.

"Most már a tűrőhatárunk is véges, azt mondom jobb lenne, ha nem is kellene hozni, akkor nem lenne ennyi gond." - mondja egy lakó, egy szintén vízért érkezett babócsai pedig azt mondja: "Lesni kell az időpontot, otthon hagyom a beteg férjemet, aki ágyba fekvő, hát nem örülök neki, de inkább eljövök és rendes vizet viszek."

Az ivóvíz arzéntartalma az Európai Unió szabványa szerint megengedett 10 mikrogramm/ liternél magasabb Babócsán. Így fogyasztása nem javasolt, sőt az egészségre is káros lehet, úgy, mint Boros Lajosné esetében, akinél először nem tudták az orvosok, hogy miért lehet gyomorpanasza.

"Elküldtek minden hova CT-re, ultrahangra, nem találtak semmit, vastagbéltürközésen voltam, semmi komplikációt nem találtak. Később megtudtam, hogy arzénos ez a víz, elmúlott azóta 2, 5 év. Hozattam a családommal ásványvizet és másnap már elmúltak a hasi fájdalmaim. Azóta hál' Istennek semmi gond nincs." - mondja a nő.

Bogdán István inkább többször fordul biciklijével, mintsem, hogy fogyassza az arzénnal szennyezett vizet.

"Meg is ijedtünk, amikor azt mondták, hogy nagyon arzénos a víz, mérgező hatással van az emberi szervezetre, ezért mi egyáltalán nem fogyasztjuk. Kimondottan csak fürdésre, mosogatásra használjuk." - említi.

Ahhoz, hogy tiszta vízzel főzhessenek a helyiek, egy víztisztító berendezés szükséges, amit február elejére ígértek a babócsai polgármesternek. Aztán március közepére, de ez idáig nem tartotta be ígéretét a Dunántúli Regionális Vízmű. Legutóbb nyár elejét mondott neki a vízszolgáltató cég vezetője.

"Érdekes a dolog, mert igazából a DRV lenne a vízmű üzemeltetője, tehát az egészséges vízműszolgáltatás az ő kompetenciája lenne, de nagy az összevisszaság, tehát én azt gondolom, hogy ez a dolog nincs kellőképpen helyretéve." - közölte Jungné Kovács Piroska.

Addig azonban minden napos látvány lesz a településen a lajtoskocsi, amely mintegy 365 fő egészséges ivóvíz-ellátását oldja meg.

Somogy TV/Pannon TV