Bujkálnak a gólyák a Somogyi Darányban

Somogy

Jött is meg nem is a sztár gólyapár Darányba. Chuck és Ludmilla múlt héten elfoglalta a fészkét, ám azóta ismeretlen helyre repültek. A szakértők és a helyiek szerint a zord idő miatt a falu határában lévő mocsaras, lápos területre menekültek.

A sztárpár viselkedése nem egyedi: Darányban az összes fészek kiürült, a gólyapárok pedig elbujdostak a hirtelen jött tél elől. A kényszerű költözés akár a költési időszakra is rányomhatja a bélyegét.

Chucknak és Ludmillának hűlt helyét találták. A darányiak szerint a hideg elő bújtak el a madarak.

"A rendkívüli rossz idejárás miatt nem tudjuk, hogy mi lehet velük. Az a sejtésünk, hogy itt a környéken, valamelyik zsombékos, lápos területen találtak búvóhelyet. Abban reménykedünk, hogy ha megjön a jó idő, akkor le fognak szállni a fészkükre." - mondja Heiszler József, gólyaprojekt vezető.

Bár a mínuszok már elrepültek, a webkamera felvételein még mindig csak az üres fészek látható. Egy helyi kisfiú azt meséli, ő biztos benne, hogy látta Chuckot.

"A házunk mellett van egy nagyon nagy rét, egyszer csak lebukkant egy gólya, és én Chukra tippeltem. Olyan támadóállásban volt, ami engem nagyon megdöbbentett és nagyon tetszett." - említi Orsós Sándor.

A helyiek már jól ismerik az akcióhős Chuck Norissról elnevezett gólyát, támadóállása egyetlen másik madárral sem téveszthető össze. Ezt a gólyaprojekt vezető is megerősíti:

"Már az első alkalommal látható volt az a tipikus Chuckos beállás meg az a mellén lévő tollazat, az nagyon tipikus."

Talán a jó időben párjával együtt végre újra hazatalál. A darányiak már nagyon várják.

Somogy TV/Pannon TV