Drágulást eredményezhet az időjárás

Somogy

A kialakult belvíz miatt napról-napra nő a mezőgazdasági termelők kára, ezért biztosan drágul majd a legtöbb zöldség és gyümölcs ára is. A termelők 5-10 százalékost drágulást ígérnek, de ez a következő hetek időjárásától is függ majd.

Hatalmas a víz Somogyi József földjén, a tavaszi munkákat aligha tudja időben elkezdeni a nagyberki termelő.

"Talán egy olyan 15-20%-os kárral megúszom, de ez majd akkor derül ki, ha egy másfél-két hét múlva földszárad és látszik majd, milyen károkat okozott a növénynek. 4,75 hektárból, kb. 3,5 hektáron 50-60 centi nagyságú víz volt." - mondja a termelő.

Éppen a kialakult károk miatt várható az élelmiszerek drágulása. A kaposvári piacon a legtöbb vásárló belekalkulálta otthoni költségvetésébe a drágulást, főleg a zöldség és gyümölcs árakat nézik meg.

"Nekem van három gyerekem és a családjukat is elszoktam látni, zöldséggel, friss gyümölccsel, eperrel, szederrel, ami létezik mindennel, lekvárral, szörpökkel, most semmink nem lesz." - említi egy vásárló a piacon, de nem csak ő panaszkodik: "Hát sajnálom nagyon. Biztos, hogy drágul, mert nem lehet elvetni semmit, én nálam is a kertben tiszta sár minden, nem lehet rámenni, olyan vizes." - mondja egy másik vásárló.

Büki Zsoltné még 980 forintos, kilónkénti áron adja el a paprikát, azonban úgy számol, pár hét múlva már 5 vagy akár 10 százalékkal is többe kerülhet a zöldségféle.

"Szezonjában a paprika ára minőségtől függően 100 forinttól akár 300 forintig terjedhet. Most előfordulhat, hogy mondjuk kettőszáznál nem lesz olcsóbb." - teszi hozzá a zöldséges.

A háziasszonyoknak vagy jobban ki kell nyitni majd a pénztárcát, vagy takarékosabb menüt kell összeállítaniuk, mert a zöldségfélék többsége többe kerül majd a szezonban.

"Még az idei friss termékek nincsenek piacon, tehát a káposzta, a karfiol, burgonya, vöröshagyma, azok még tavalyi termékek vagy pedig importok, az újaknak még nem tudjuk, hogy milyen lesz az ára." - mondja az árus.

A következő hetek időjárása kulcsfontosságú lesz a mezőgazdasági termelők számára, ekkor derül ki, hogy pontosan miben és mekkora károk keletkeztek. És az, hogy a mezőgazdasági termékek ára emiatt mennyivel emelkedik.

Somogy TV/Pannon TV