Egyre több család kér ingyen ebédet nyárra

Somogy

Évről-évre több család igényli az ingyenes étkeztetést a nyári szünidő alatt. A programnak köszönhetően mintegy 10 ezer gyerek jut naponta főtt ételhez Somogyban. Az önkormányzatok többsége a helyben megtermesztett zöldségekből is tud gazdálkodni, ezzel csökkentve költségeket.

A kaposfői iskola menzáján jelenleg 25 család kap meleg ételt, de étkeztetnek a nyári táboroztatásban is gyerekeket, illetve óvodásokat, csökkentett létszámmal.

250 forint állami normatívából kell 1-1 adag ételt elkészíteni a konyhán. Épp ezért az önkormányzatok helyben termelt zöldségekkel és gyümölcsökkel próbálják csökkentetni a költségeket. Emellett igyekeznek minél változatosabb étrendet összeállítani.

Nagy segítség az ingyenes étkezés a kaposfői családoknak. Sok a rászoruló, akik máshogy nem jutnának mindennap főtt ételhez. Emellett azoknak a szülőknek is segít az önkormányzat, akik a munka miatt nem tudnak főzni.

Nem csupán Kaposfőn, hanem Kaposszerdahelyen is ingyenes étkeztetéssel segítik a rászorulókat. Hétfőtől péntekig szállítják házhoz az ebédet. Itt 12 igény jelentkezett a nyári időszakra, ebből 4 gyereket a központi költségvetési támogatásból eszik, a másik nyolc étkeztetését pedig a kaposszerdahelyi községi önkormányzat vállalta.

A nyári szünidőben egyébként országosan mintegy 200 ezer rászoruló gyerek étkezhet ingyen.