Feketekereskedelem hátráltatja a húsipart

Somogy

A kapuvári húsüzem bezárása, a gyulai húskombinát csődközeli helyzete után kiderült a kaposvári Kométánál is válságos a helyzet. A somogyi cég komoly anyagi nehézségekkel, kintlévőségekkel küzd, a termelést pedig több mint felére kellett csökkenteni az üzemekben.

Hogy mi lehet a kilábalás útja - erről kérdeztük a vállalat ügyvezető igazgató-helyettesét. "Most még lehet változtatni a helyzeten, és mindenképpen azon vagyunk, hogy kilábaljunk a válságból" – mondta Hollósy Tibor.

Még nincs veszve minden, de nagy a baj a kaposvári Kométánál is, az elmúlt évek piaci viszonyait a somogyi cég is megsínylette. Hollósy Tibor ügyvezető igazgató-helyettes osztja a Húsipari Dolgozók Szakszervezete elnökének megállapítását, miszerint hazánkban csak veszteséget termelnek a húsipari cégek, a tulajdonosok pedig évek óta saját tőkéjüket teszik bele a vállalkozásba.

"A tendencia már jó pár évvel ezelőtt elkezdődött és ebben az évben a legrosszabb a helyzet. Ahogy az alapanyagköltségek is emelkedtek, ezzel párhuzamosan a feketekereskedelem is növekedett, és akkora tért nyert, hogy a normál körülmények között dolgozó, adófizető cégek piaca jelentősen szűkült ezáltal" – fogalmazott Hollósy Tibor.

A magas ÁFA is hozzájárult az anyagi nehézségekhez, amelyek miatt több mint felére kellett csökkenteni a termelést a Kométa kaposvári üzemében. Tömeges elbocsátására azonban eddig még nem volt szükség, a cég jelenleg is ötszáz helyi és környékbeli embernek ad munkát. Gelencsér Attila kormánypárti országgyűlési képviselő és Szita Károly a város polgármestere együtt gondolkodnak a Kométa vezetőivel a válságból kivezető úton és azon, hogyan lehetne megóvni a több száz munkahelyet.

Somogy TV/Pannon TV