Magyarságról határon innen és túl

Somogy

A magyar nemzetet érintő legaktuálisabb kérdésekről, így a jövő évi országgyűlési választások tétjéről is értekeztek a résztvevők a Magyar Népfőiskolai Collegium konferenciahetén, Balatonlellén. Az eseményre a határon túlról, így Székelyföldről, Felvidékről, a Vajdaságból és Csángóföldről is érkeztek magyarok.

Nyári konferenciahetét tartja a Magyar Népfőiskolai Collegium. Az 1992 óta működő kollégium nyolc esztendeje szoros kapcsolatot ápol a Csángóföldön élő magyarokkal. A területen mintegy 120 ezren beszélik kiválóan az anyanyelvet, ám ennél jóval többen értik.

A mozgalom segít a határon túli magyaroknak az anyanyelv elsajátításában. Egy magyar nyelvtanárral és két tannyelvű tankönyvvel kijárunk Csángóföldre. Ennek segítségével önállóan is elsajátíthatják a magyart.

Ennél jóval szerteágazóbb a Magyar Népfőiskolai Collegium tevékenysége Csángóföldön. Korábban arra is volt példa, hogy egy védőnővel felkeresték a helyieket, akiknek higiéniai, egészségügyi tanácsokat adtak. – Mivel a férfiak Nyugat-Európában, valamint Dél-Afrikában dolgoznak, az asszonyok és idősek magukra vannak utalva

Egészen péntekig tartanak előadásokat a mozgalom tagjai számára Balatonlellén, kulturális és társadalomtudományi témákban. Számos előadás érinti a politika és a kilenc hónap múlva esedékes választás témakörét. De az együvé tartozás, a határon túli kapcsolatok és néphagyományok ápolása is kiemelt fontossággal bír a rendezvényen.