Megindult a magaspart Fonyódon

Somogy

A folyamatos esőzések feláztatták a löszréteget, s így instabillá vált a partfal. A közvetlen veszély miatt lezárták a 7-es főutat is. Hevesebb esőzések idején mindig problémát okoz a magaspart, amelynek tövében lakóházak is vannak. Néhány éve Ádándon egy kisgyermeket temetett maga alá a lezúduló lösz.

Az esőzések és a folyamatos csapadék utánpótlás miatt ismét leomlott a fonyódi magaspart. A polgármester azt mondta: nagyobb esőzésekkor már máskor is előfordult, hogy megindult a part. Legutóbb 2010-ben okozott riadalmat, akkor 30 méter magasból egy köbméternyi föld zúdult az úttestre. Senki sem sérült meg, viszont akár tragédia is lehetett volna, hiszen egy veszélyes útkanyarulatba hullottak a löszfal darabjai. A löszfal egyébként állami tulajdonnak számít.

"Ha minden évben vagy minden negyedik évben 2-3 méter le fog omlani, akkor előbb-utóbb el fogja érni a lakóházakat.  De itt a kripta villa, ami 5 méterre van körülbelül a magas parttól. És minden ilyen viharos, esős időszakban, amikor a talaj föllazul, a fák mozognak, problémát okoz a magas part." - mondja Hidvégi József, a város polgármestere.

A magaspart alatt fut a 7-es főút, amelyet kedd délután a közvetlen veszély miatt le kellett zárni. Úgy tudjuk: a közelben, a magaspart alatt nyaralók találhatóak.

"A mi felelősségünk az, hogy emberek ne tudjanak odamenni, lakóházakat ne veszélyeztessen. Azokat a területeket lezárjuk, ami veszélyes." - említi a polgármester.

Két éve leomló löszfal temetett maga alá egy hatéves kisfiút és egy 11 éves kislányt Ádándon. A gyerekek a családi ház udvarán játszottak, miközben kettejük szülei a partfal megtámasztásán dolgoztak. Ekkor zúdult le a lösz, ami az egyik munkást betemette mellkasig, s ekkor kaptak észbe a felnőttek, hogy a gyerekek is a földtömeg alatt lehetnek.

A Kaposvári Törvényszék egy év tíz hónap fogházbüntetésre ítélte jogerősen az apát. Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség. Az indoklás szerint, építési engedély hiányában kezdtek neki a családok a támfal építésének és nem fordítottak kellő figyelmet a gyerekekre munkavégzés közben.

A veszélyes partfalak problémája a sorozatos omlások és a halálos balesetek után sem oldódott meg. Fonyód polgármester megoldást sürget, mielőtt még megismétlődne az ádándi tragédia.

Somogy TV/Pannon TV