Szigorú ítéletet várnak a kaposváriak

Somogy

Egyesek a halálbüntetés visszaállítást, mások a társadalmi problémák megoldását sürgették azon a kaposvári fórumon, amelyet Szita Bence tragédiája kapcsán hívott össze a város polgármestere.

A meggyilkolt 11 éves kisfiú nevelőapja mindenkit higgadtságra intett, úgy fogalmazott: a jelenlegi törvények szerinti legsúlyosabb büntetéssel lenne elégedett.

"Be kell, hogy valljam Önöknek őszintén, hogy magam is azok közé tartozom, akik ezen még nincsenek túl, mert ennél szörnyűségesebb gonosztettet nem tudok elképzelni" – fogalmazott Szita Károly, Kaposvár polgármestere. A politikus a történtek kibeszélése miatt hívott össze fórumot. A rendezvényen közel háromszázan vettek részt, a felszólalók egy része a halálbüntetés visszaállítását szorgalmazta.

Többen, köztük anyukák, nagymamák és jogászok is azon a véleményen voltak, hogy a védtelenek ellen előre megfontolt, brutális bűncselekmények elkövetői nem érdemlik meg, hogy éljenek. Mások szerint a társadalom és a családok megerősítése a megoldás.

Szita Bence nevelőapja azt mondta: még mindig nagy benne a düh, de megpróbálja kordában tartani érzelmeit: "Nagyon sokan kérdezték, hogy mit várok a bírósági ítélettől. Azt, hogy a törvények keretében a lehető legsúlyosabb ítélet szülessen. Nem tehetek mást, mert most ezek a törvények, s ha azok változnak, akkor mást várok".

Jogvédők azt mondják, hogy a bűnözőknek jogaik vannak, de hol marad az áldozatok élethez való joga? - tette fel a kérdés Szita János, Bence nagybátyja. Aki hozzátette: az adófizetők finanszírozzák majd az elkövetők börtönéveit.

Kaposvár polgármestere azt ígérte: az elhangzott véleményeket képviseli majd a törvényalkotók előtt. A 11 éves Szita Bencét október 29-én brutális gyilkolták meg, a három feltételezett elkövető - köztük a kisfiú nevelőapjának egykori barátnője - előzetes letartozásban van.

Somogy TV/Pannon TV