Határmenti együttműködés a tájfutók

Sport

Magyar-horvát együttműködési program keretében zajlik az a határmenti kooperáció, amely a tájékozódási futás népszerűsítését célozza. A több PVSK-s tájfutót is tömörítő Tájfutásért-Pécs Alapítvány és a pélmonostori klub egyéves közös projektjének nyitórendezvényét Pécsett tartották.

A tájfutás népszerűsítését és a fiatalok fizikai aktivitásra motiválását célozza az az egyéves határmenti projekt, amely a pécsi és a pélmonostori tájfutók együttműködésében valósul meg. Fontos része az együttműködésnek az a négy verseny, amelyből kettőt Magyarországon, kettőt pedig Horvátországban rendeznek majd meg, és amelyeken nevezési díj befizetése nélkül indulhatnak majd a versenyzők.

A sportág népszerűsítése mellett a cél a fiatalok fizikai aktivitásra ösztönzése a magyar-horvát határ mindkét oldalán. Ennek érdekében iskolai népszerűsítő programokat is szerveznek Horvátországban, bevezetik a hazánkban már bevált és alkalmazott fenntarthatósági szempontokat a tájfutóversenyek szervezésében, és közös kiadványt is szerkesztenek.

Az együttműködés része egy horvát est megrendezése is, amelyet az augusztusi, baranyai rendezésű Hungária Kupán tartanak majd meg. Utóbbi viadalra csaknem 1200 tájfutót várnak, egyebek között olyan távoli helyekről, mint Ausztrália, vagy Új-Zéland. Az Orfű és Abaliget környékén megrendezendő, ötnapos viadalt 1997 és 2007 után idén immár harmadszor szervezik Baranya megyében.