A bizalomra és az őszinteségre épít az új megyei rendőrfőkapitány

Tolna

Kötetlen beszélgetésre hívta az új megyei rendőrfőkapitány, Szabó Csaba a sajtó képviselőit. A bemutatkozást azzal kezdte a frissen kinevezett vezető, hogy olvasmányélményei hatására nem pusztán rendőr, hanem detektív akart lenni, s ez meg is adatott a számára, pályafutása során mindig bűnügyi területen szolgált.

A Nemzeti Nyomozóirodánál négy évet dolgozott Debrecenben: Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megye területén tevékenykedett. A nagyobb ügyek közt megemlítette, hogy részt vett a romák ellen elkövetett emberölés-sorozat nyomozásában, ugyanis a fentiek közül két megyében voltak az ügynek sértettjei. Már Budapesten, többek között dolgozott a Teréz körúti robbantás, valamint a 71 migráns halálát okozó ügy felderítésén. Reményei szerint az eddig megszerzett szakmai tapasztalatait jól tudja majd hasznosítani.

Úgy érzi, hogy Tolna megyében az emberek befogadóak, munkatársai bizalommal fogadták, és ő is bízik bennük. Vezetői hitvallása a kölcsönös őszinteség, és elmondta azt is, hogy elődje, dr. Soczó László tábornok szellemiségét szeretné továbbvinni. A feladataik megoldásában pedig markánsan kell megjelennie a szakmai tudásnak, az intelligenciának és a kreativitásnak. Álláspontja szerint ezek nélkül ma már semmilyen munkát nem lehet jól végezni. Úgy látja, hogy kiegyensúlyozott, szakmailag és erkölcsileg helyén lévő rendőrséget vett át elődjétől.

A legfontosabb kihívásnak az új atomerőmű építésével jelentkező rendőrségi pluszfeladatok ellátását jelölte meg. Az első négy paksi blokk létesítése idején szolgálatot teljesítő rendőri vezetők közül már senki sem teljesít szolgálatot a testületben, így valamelyest hiányzik az ő tapasztalatuk. A több ezer idetelepülő építőmunkás jelentette feladatra mind az oktatásban, mind a szervezetet illetően fel kell készülni. A sarokköveket már letették, most a megvalósítás következik.

Az erőműépítés új kihívásokat jelent biztonsági, rendészeti és közlekedési területen is. Például ma Magyarországon egyre kevesebb ember tud oroszul, a fiatal rendőrök nem ismerik a cirill betűket. Ugyanakkor Paks II. építése, üzembe helyezése során az oroszok mellett jöhetnek akár csecsenek, üzbégek és más nemzetiségűek, akik magukkal hozzák a saját kultúrájukat, és együtt kell élniük a magyarokkal és egymással. Biztosítani kell majd a nagy, túlsúlyos járművek közlekedését is. Kérdésre válaszolva hozzátette a főkapitány, hogy megyei szinten a rendőrségen lesz létszámbővítés.

Szabó Csaba 1966-ban született Nyíregyházán. Rendőri szolgálatát 1991. szeptember 16-án a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán vizsgálóként kezdte, majd a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon 1995 és 2007 között életvédelmi-, kábítószerrel összefüggő bűnözés elleni- és szervezett bűnözés elleni területen dolgozott. 2007-től a Nemzeti Nyomozó Irodánál folytatta, 2011–2017 között főosztályvezetői munkakörben teljesített szolgálatot. Hazai és nemzetközi érintettségű, kiemelt tárgyi súlyú bűncselekmények nyomozás-irányítása tartozott a feladatai közé. Szakmai végzettségeit a Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakán, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészeti Vezető szakán szerezte meg.