A forradalomra, a szabadságharcra emlékeztek Tolna megyében is

Tolna

Városokban és falvakban megyeszerte megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójáról Tolna megyében.

Szekszárdon ünnepi hangversennyel kezdődött a program a Művészetek Házában. Közreműködött a Szekszárdi Kamarazenekar. A megyeszékhely közgyűlése a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége megyei szervezete és a Babits Mihály Kulturális Központ közös ünnepségén a történelmi zászlók bevonulását követően, a zsúfolásig megtelt rendezvényteremben Horváth István államtitkár, országgyűlési képviselő mondott beszédet. Felidézte, hogy a forradalom egyik óráról a másikra tört ki, ahogy Márai Sándor írta, „hasadt meg az égbolt, mert egy nép azt mondta: elég volt.” Egy kis ország nekitámadt a világ egyik legnagyobb hadseregének, hogy megvédje a hazáját. Voltunk már Európa és kereszténység védőbástyája, ráztunk már le oszmánt, Habsburg, szovjet rabigát. Vertünk már le sast, félholdat és vörös csillagot, foglalta össze a szónok dióhéjban a magyarság történelmi harcát a szabadságért. Az egyetemeken, gyárakban mindenütt ugyanazt követelték 56-ban, szabad választásokat, az alapvető emberi és polgári szabadságjogok érvényesítését, megalapozott fejlődést, gyarapodást.

A képviselő beszélt arról is, hogy akik nem haltak meg a szovjet tankok ágyútüze és a golyózápor közepette, azokat halálra ítélték, megölték, bebörtönözték, tönkretették vagy elüldözték. Bár elbuktak, mégis hősök lettek, akik példaként állnak a rákövetkező nemzedékek előtt. Horváth István az elmúlt 500 év küzdelmeit felidézve úgy fogalmazott, hogy számunkra a szabadság nem a szüleinktől kapott örökség, azért minden nemzedéknek újra és újra meg kellett küzdenie. A jelenről szólva kiemelte, hogy ma az európai nemzeteket, az európai életformát, a biztonságot, a kultúrát, a keresztény hitet minden eddiginél nagyobb veszedelem fenyegeti: „Ma a keresztény európai lét jövője a tét!” Hangsúlyozta, tartozunk 56 hőseinek és önmagunknak is, hogy teljes hittel, tudásunkkal vívjuk meg 21. század magyar forradalmát. Végezetül a szónok Széchenyit István szavait idézte. „ Magyarország van, volt és lesz!”

A Szabadságért Szekszárd kitüntető címet a közgyűlés az idén Rendás Tamásnak adományozta, akit az 1950-es évek elején osztályidegennek minősítettek. A 1956-os forradalom idején aktívan részt vett a Budapesti Munkástanács nagygyűlésén és munkájában. A forradalom leverése után Ausztriába menekült, majd Kádár János hamis ígéretére, hogy büntetlenséget kap, hazajött. Azonnal letartóztatták és egy év börtönbüntetésre ítélték. Nem sokkal szabadulása után ismét eljárást indítottak ellene, 1959-ben letartóztatták, 8 év börtönre ítélték és 10 évre eltiltották a közügyektől. Büntetésének egy részét letöltötte, a közügyektől eltiltás azonban 10 évig hatályban maradt és még utána is rendőri felügyelet alatt állt.