Arzénmentesítőt helyeznek üzembe három Tolna megyei településen

Tolna

Arzénmentesítő berendezést helyeznek üzembe három Tolna megyei településen, ahol az ivóvíz arzéntartalma meghaladja a literenkénti tíz mikrogrammos határértéket.

Szücs István, a Dombóvár és Környéke Víz- és Csatornamű Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek szombaton elmondta: Döbröközön, Kurdon  és Csibrákon vas-hidroxid alapú arzénmentesítő töltetekkel teljesen kivonják az arzént az ivóvízből. A berendezéseket a jövő héten építik be az ellátó rendszerbe, és hamarosan megkezdődik az arzénmentesítők próbaüzeme - közölte, hozzátéve, hogy a beruházás ötvenmillió forintos költségét az érintett települések támogatásként megkapták a Belügyminisztériumtól.

A technológiát másfél-két évig alkalmazzák, azt követően a kistérségben folyamatban lévő ivóvízminőség-javító program oldja meg véglegesen az ivóvíz arzénmentesítésének problémáját. Az érintett településeken az ivóvíz arzéntartalma literenként 19-23 mikrogramm között van.

Az Európai Bizottság 2012. május 30-ai határozata alapján Magyarország 2012. december 25-ig mentesült átmenetileg az európai uniós határértékek betartása alól. A kormány szeptember 20-ai határozata szerint addig literenként 20 mikrogramm lehet az ivóvíz arzéntartalma, december 26-ától a szigorúbb, 10 mikrogrammos határértéket kell betartani.

forrás: MTI