Felbecsülhetetlen lehetőség Paksnak

Tolna

A város és a térség számára felbecsülhetetlen lehetőség a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartása. Az atomerőmű segíti a helyben boldogulást, növeli a vidék megtartó erejét – fogalmazott Lázár János Pakson. A miniszter azt mondta, a kormány kész Pakssal külön megállapodást kötni a városfejlesztésről.

Atom-, illetve napenergiával kívánja az ország energiaellátását biztosítani a kormány. Éppen ezért elkötelezett az atomerőművi kapacitás fenntartása mellett – mondta Pakson a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János szerint ez jelenthet garanciát az ellátásbiztonságra, ez biztosíthatja az ország függetlenségét. A Paksi Atomerőműben termelt áram a magyar áramszükséglet 40-45 százalékát fedezi, a többi import, ami kiszolgáltatottságot jelent, fejtette ki a miniszter, aki szerint, „Paks minden magyar háztartás számára az olcsó áramot jelenti”. Arról is beszélt, hogy Pakson nemcsak emiatt fontos az új blokkok építése, hanem azért, mert egzisztenciát jelent az ott élőknek, garanciát a megmaradásra, boldogulásra, fejlődésre különös tekintettel arra, hogy az új reaktorok tervezett üzemideje hatvan év.

Lázár János szavai szerint logikus, hogy orosz technológiát választottak, hiszen a meglévő is az, s a jelenlegi erőmű kollektívája is ezt a technológiát ismeri. A Paks I.-ben felhalmozott tudásra – mint a Csengey Dénes Kulturális Központban is elhangzott – számítanak, az új erőmű szakemberei onnan kerülhetnek ki. A két cég között „karrierhidat” fognak építenek, az atomerőmű minden dolgozója tudni fogja, hogy a következő években milyen munkakörben számítanak rá. 

A miniszter azt mondta, természetes, hogy a beruházáshoz egyéb fejlesztések is társulnak majd. A 2018–22-re datált 3000-3500 milliárd forintos atomerőművi beruházás mellett körülbelül 500 milliárd forintnyi infrastrukturális fejlesztést terveznek a 40-50 települést magába foglaló térségben, aminek zászlóshajója Paks. Ez – ahogy kiemelte – felbecsülhetetlen lehetőség Paksnak, az összes Tolna megyei településnek, de érinteni fogja hatását Tolna és Bács-Kiskun megyék mellett Somogyban és Baranyában is.

A kormány készen áll arra, hogy Paks városával kössön egy külön megállapodást annak érdekében, hogy a paksiak számára fejlesztési lehetőséget teremtsen – szögezte le. Kiemelte, hogy az atomerőmű segíti a helyben boldogulást, lehetőséget nyújt a fiatalok számára, hogy Pakson tudjanak maradni.

Az erőmű-beruházást irányító miniszter, Süli János hangsúlyozta, hogy fenntartható fejlesztéseket kívánnak megvalósítani, hogy az erőműépítés után is megélhetést biztosítson a térség lakóinak. Fontos, mint mondta, hogy nemcsak Paksnak kell élveznie az előnyöket. Szeretnék a szélesebb térséget is esélyhez juttatni. Ezt szolgálja majd az új Duna-híd is, amire nem az erőmű építéséhez és üzemeltetéséhez van szükség, hanem azért, hogy lehetőséghez jusson Kalocsa térsége is. Süli János arról is beszámolt, hogy a Paksi Társadalmi Tanácshoz újabb települések csatlakoztak, így már 47 település tartozik hozzá.

Süli János azt mondta, a környező településeket is szeretnék „meghúzni”, integrálni, hogy olyan környezetet alakítsanak ki, ahol lesz kedvük a szülőknek gyerekeket nevelni, a gyerekeknek lesz kedvük élni.