Hattal több település pályázhat

Tolna

A Paksi Atomerőmű környezetében lévő közel félszáz település fejlesztését segíti a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány másfél milliárd forintos keret¬összegű pályázata.

Hét kategóriában várja a támogatotti körbe tartozó települések pályázatait a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA). A meghatározott fejlesztési célok a korábbiaknál még szorosabban illeszkednek a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartásához, előnyt élveznek a szolgáltatási infrastruktúra-fejlesztésre irányuló projektek – hangzott el a kuratórium Bogyiszlón tartott ülésén.

Idén is lehet pályázni megvalósítás alatt álló, nagyobb léptékű pályázatok önrészének részleges kiváltására, életminőség és életbiztonság emelését célzó programokra, épületek energiaracionalizálására, helyi építészeti értékek megóvására. Legfeljebb ötmillió forinttal támogatja az alapítvány tanulmánytervek elkészítését és maximum egymillió forinttal közösségi rendezvények szervezését főként kis településeken. A pályázatok beadási határideje 2018. január 31. Az alapítvány Pakson és Kalocsán nyílt nap keretében nyújt segítséget a településvezetőknek, pályázatíróknak annak érdekében, hogy sikerrel igényelhessenek forrást fejlesztéseikhez.

A korábbiakhoz képest hattal több településnek van lehetősége pályázni. Dr. Kovács Antal elnök azt mondta, az igazságosság elve indokolta a bővítést. Így már negyvenhét önkormányzat juthat vissza nem térítendő támogatáshoz. A pályázók visszajelzéseit beépítették az idei felhívásba, amely így minden korábbinál jobban illeszkedik a települések igényeihez. Jelentős változás az, hogy nőtt a támogatási intenzitás, azaz kevesebb önrészt kell vállalniuk az önkormányzatoknak a megpályázott projektjeikhez. Egyes esetekben, így közösségi programok szervezése, tervdokumentáció készítése és legfeljebb 15 millió forint értékű fejlesztés esetén önerőre sincs szükség. A kuratórium dr. Darányi Attila kurátor javaslatára úgy döntött, hogy a valamilyen okból meghiúsult projekteknek ítélt, így visszamaradt forrásból a tartaléklistán szereplő igényeket elégítik ki, így az összeg a térségben marad, annak fejlesztését szolgálja, nem kell visszautalni. Nőtt a benyújtható igények száma is, így egy település akár öt pályázattal is részt vehet a térségfejlesztési programban önállóan vagy konzorciumban.

A Paksi Atomerőmű által alapított Jövőnk Energia Térségfejlesztési Alapítvány hét éve dolgozik a térségben, jogszerűen, átlátható módon, a nyilvánosság teljes körű biztosításával és közmegelégedéssel. Célja az atomerőmű körüli kedvezményezett területeken a felzárkóztatás, az életminőség-emelés segítése. Az érintettségi körbe a Paksi, a Kalocsai, a Tolnai járás összes, valamint a Szekszárdi járás északi részén fekvő települések tartoznak. A szervezet fennállása óta összesen közel 3,5 milliárd forintot ítélt oda a pályázóknak. A megítélt támogatás közvetetten több mint 13 milliárd forint fejlesztést generált a Paksi Atomerőmű környezetében.

Az alapító 2011-től 2014-ig évente 500 millió forintot bocsátott az alapítvány rendelkezésére, míg az utóbbi két évben a Miniszterelnökség biztosította a fejlesztési támogatást az alapítvány térségfejlesztési programjához. A támogatási szerződést a kormányzat részéről Süli János és Lázár János miniszterek írták alá.