Jövő héten már megkezdődhet a szüreti szezon

Tolna

Idén is Balatonbogláron kezdik elsőként a szüretet, jövő héten szedik az Irsai Olivért és a Csabagyöngyét. Ezután az etyeki, a villányi, az egri és a szekszárdi borvidéken is szüretelnek.

Augusztus 3-án, csütörtökön tartotta közgyűlését a szekszárdi borvidék, amelyen a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, dr. Brazsil Dávid is részt vett. Természetesen a szüret volt a téma itt is. Heimann Zoltán, a Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke elmondta, a szüret kezdetének időpontját idén augusztus 7-ében határozták meg, innentől ad ki származási igazolást a hegyközség.

Szó volt arról is, hogy augusztus 1-jével új hegyközségi információs rendszer (Hegyír) működik, amit majd folyamatában ismernek meg a termelők. A harmadik téma pedig a szőlőértékesítés volt. Ez utóbbi érinti leginkább a termelőket. Heimann Zoltán elmondta, az új piacszervezési intézkedéseknél figyelembe vették, hogy sok érdek feszül egymásnak, de nem lehetett tovább halasztani a piaci viszonyok rendezését. Mint mondta, megérti a borászatokat, nem szívesen adják ki az információt, hogy ki, mennyiért és mennyi szőlőt vásárol.

Tavaly a kartell gyanú is felmerült, főleg az alföldi szőlőtermelőket érintve, ugyanis úgy tűnt, hogy a felvásárlók egy része összefogva nyomta le az árakat. Dr. Brazsil Dávid, a HNT főtitkára kérdésünkre elmondta, az új értékesítési és vásárlási szabályokkal az átláthatóságot szeretnék elérni és azt, hogy kommunikáljanak egymással a szőlőtermelők és a feldolgozók képviselői.

Az új rendszer a speciális körülményeket is jól kezeli, mondta, utalva arra a kérdésre, miszerint a szekszárdi borvidéken nem ritkaság, hogy a szőlőtermelő és a feldolgozó pincészet között több éves, jó kapcsolat alakult ki, egymást segítve gazdálkodnak. A főtitkár elmondta, a szerződés tartalmába – ami az árakat illeti – nem szól bele a hegyközség, tehát rugalmassá tették a megállapodásokat. Viszont a hegybíró csak annak ad ki szőlőszármazási igazolást, aki bemutatja az írásos szerződését, ha értékesíti a szőlőjét.

Az újonnan szerződő szőlőtermelők az előző három évben eladott szőlő éves mennyiségi átlagának a felére kötelesek szerződést kötni, a felvásárlók pedig az előző három évben vásárolt szőlő éves mennyiségi átlagának felére. A fennmaradó 50 százalékra nyilvános árajánlatot tehetnek a felvásárlók, vagy a HNT árprognózisában alkalmazott képlet alapján rögzítik a felvásárlási árat.