Megyei cégek az évszázad beruházásában

Tolna

Száznyolcvanezerszer fordulnak majd körülbelül a 40 tonnás kamionok a két új paksi atomerőművi blokk létesítése során, s mintegy hatmillió köbméter földet mozgatnak meg, egymillió köbméter betont építenek be. Az évszázad beruházása volt a téma a Vállalkozói Szalon évzáró összejövetelén Szekszárdon.

– Nem lesz könnyű, de mi erre szegődtünk, a munkát örömmel végezzük, az összes nehézségével tisztában vagyunk –mondta Süli János Szekszárdon a Vállalkozói Szalon Vármegyeháza dísztermében tartott évzáró előadásán. Az atomerőmű két új blokkjának megépítéséért, tervezéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter hozzátette, sok kritika éri a beruházást, ám a támadások egy része nemcsak alaptalan, hanem megmagyarázhatatlan is. A kritikák számosságukat tekintve nem jelentősek, de hangosak. Mint kifejtette, az erőműépítés ára „be van betonozva”, tehát a költségek nem szaladhatnak el, a beruházás nem lehet a korrupció melegágya. A kivitelező kulcsra készen szállítja az atomerőművet a megrendelő kontrollja mellett. Ellenőrzik a gyártási alapanyagokat és folyamatokat, minden berendezéshez egyedi engedélyre van szükség. Süli János azt is elmondta, ezek az új blokkok a magyarországi helyszínre lesznek specifikálva, a létesítés rendszerébe ágyazott garanciának köszönhetően igen jó minőségben épülnek meg. Cél, hogy a meglévő négyhez hasonlóan a világ legjobb blokkjai közé kerüljenek.

Prof. dr. Aszódi Attila államtitkár részletesen beszélt arról, milyen energiapolitikai tényezők támasztják alá a két új blokk megépítésének szükségességét. Tényekkel, számokkal támasztotta alá, hogy az atomenergiára Európában a jövőben is építenek. Bemutatta a kontinens erőművi kapacitását és a következő évtizedekre vonatkozó prognózist. Mint mondta, azok az erőművek, amelyek 40-50 éve épültek, alacsony hatásfokúak, és a klímavédelmi követelmények miatt sem felelnek meg, így jelentős kapacitáshiányra lehet számítani amellett, hogy – várhatóan az elmúlt időszakhoz hasonlóan – tovább nő a villamosenergia-igény, ezért a villamos energia árának növekedésére kell számítani. ANemzetközi Energiaügynökség prognózisa szerint 2050-ra az atomerőművi kapacitás nagy részét új blokkok termelik. Ezen és további okok alapján egyértelműen megalapozott volt a két új paksi blokk létesítésére vonatkozó döntés, húzta alá. Aszódi Attila kitért arra is, hogy az Európai Bizottság által meghatározott elvárásoknak megfelelően járnak el, ezért az új atomenergetikai cég, Paks II. az összes többi társaságtól függetlenül működik, a profitot részint saját működésére fogja felhasználni, illetve a megmaradt nyereséget visszafizeti az államnak. Az államtitkár arról is szót ejtett, hogy az üzemi területen száz építményt kell létrehozni. Az új erőmű szerinte „nagyon más képet mutat” majd, mint a mostani. Az aktuális teendőkről szólva azt mondta, lehívták aa hitel első részletét, kezdődhet a létesítési engedélyezési projekt implementációja.

A terepi munkákat illetően az első a háttér infrastruktúra létrehozása, a közel hetvenhektáros felvonulási területen első körben irodák, menza és szerelőüzemek fognak megépülni, ismertette Dr. Becskeházi Attila.A beruházáshoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztéséért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkár azzal kezdte előadását, hogy a teremben ülők még nem maradtak le semmiről, tudatos felkészüléssel részesei lehetnek a beruházásnak, hiszen ahhoz, hogy megvalósuljon, sokat kell tenni a kerítésen kívül is. A beruházás „használni” fogja Paks és környéke forrásait, eközben az a cél, hogy továbbra is élhető maradjon a térség. Ez nem kis feladat, ezért alakult meg a Paksi Társadalmi Tanács a telephely nagyjából 30 kilométeres körzetében lévő negyvenhét település részvételével. A Közép-dunántúli Funkcionális Kistérség névre keresztelt területet érintő térségfejlesztési koncepcióban ötszáz projekt szerepel, ezeket a következő öt–hét évben valósíthatják meg. Külön kiemelte, hogy környezetkímélő módon elektromos járművekkel oldják meg a tömegközlekedést, de más korszerű, innovatív megoldást is alkalmaznak majd a beruházás kiszolgálása során.