Sióagárdon misézett Barsi Balázs szerzetes, hitszónok és díszpolgár

Tolna

A sióagárdi származású szerzetes, hitszónok és kétszeres díszpolgár Barsi Balázs a nyári szabadságát szülőfalujában tölti. Misézni is szokott, s olyankor megtelik a helyi templom.

Mint minden nyáron, most is szülőfalujában, Sióagárdon tölti a július végét Barsi Balázs. A sümegi ferences rendház főnöke vérbeli hithirdető. Az általa celebrált misék mindig telt házasak. Nehéz megfogalmazni, hogy miről is beszél, mert mindenről. Személyes élményekkel gazdagodva tér haza, aki hallja.

Július utolsó vasárnapján a párbeszéd fontosságáról beszélt. Párbeszéd a családon belül és párbeszéd Istennel. Mert vannak problémák, amelyek nem tisztázhatók úgy, hogy egyedül gondolkodunk, töprengünk rajtuk. A hívő ember sosincs egyedül. A magány csak az üres ember számára elviselhetetlen. A feleségnek, a férjnek is arra kell törekedni, hogy ne csak egymás magányának érzéstelenítőszerei legyenek! Hitszónok és kétszeres díszpolgár

Barsi Balázs 1946-ban született Sióagárdon. A ferences rendbe 1964-ben lépett be; Esztergomban volt novícius. Elvégezte a Ferences Hittudományi Főiskolát, s ezzel párhuzamosan magyar–orosz szakos tanári diplomát szerzett az ELTE-n. Örök fogadalmat 1968-ban tett, pappá 1971-ben szentelték. Esztergomban gimnáziumi tanárként és novíciusmagiszterként tevékenykedett, közben – 1980–82-ig – biblikus tanulmányokat folytatott és ledoktorált a stras­bourgi egyetemen. A novíciusok felkészítését 1993–1997-ig Szécsényben folytatta, azt követően Sümegre került, s az ottani rendház vezetőjeként lelkigyakorlatos központot hozott létre.

Barsi Balázs jeles hitszónok, számos elismerésben részesült, Sióagárd és Sümeg díszpolgára.
Műfordításait, társszerzőkkel jegyzett publikációit is beszámítva több mint hatvan kötete jelent meg. Ezek többsége válogatott beszédeit, elmélkedéseit tartalmazza.