Szent II. János Pál ereklyéje kerül Tolna megyébe

Tolna

A tolnai templomban hamarosan elhelyezik a 2014-ben szentté avatott II. János Pál pápa hajereklyéjét. Ereklyék sok templomban megtalálhatók, de sajnos nincs róluk központi nyilvántartás.

Valaha követelmény volt, hogy a miséző oltárokba kerüljön beépítésre valamelyik szent ereklyéje – s eszerint akár Tolna megye templomaiban is lehet több tucat fémtokba, fiolába helyezett csontdarabka, de Damásdi Zoltán, az egyházmegyei levéltár vezetője szerint az ezekkel kapcsolatos ismereteket csak hosszas kutatások árán lehetne bővíteni.

Nincs nyilvántartás, de ami Tolnában van, az a závodi Szent Benedek-ereklye és Valerius Felicianus keresztény vértanú ereklyéje Mucsiban. A bátai ereklye – Krisztus vérének megjelenése – más típusú.

A téma kapcsán Bábel Balázs kalocsai érsek azt hangsúlyozza, hogy az ereklyék tiszteletet érdemelnek, de imádni csak Istent lehet.

Ereklyekultusz a hétköznapi életben is van – mondja a főpap –, például megőrizzük egy nagyra becsült személy emlékezetes tárgyait. Ahogy a test gyógyítását az átültetett szerv, úgy a lélek gyógyítását az ereklye általi istenkapcsolat szolgálhatja. Vannak elsődleges, másodlagos és harmadlagos ereklyék. Az elsődlegesek a szent testéből származnak, a csonttól a hajig, de a felfogott vér is lehet ilyen. A másodlagosaknak a használati tárgyak számítanak: toll, könyv, bögre, ruha stb. A harmadlagos ereklye pedig az, amit a szent bizonyítottan érintett. Az ereklye hitelességét igazolni kell.

Sokat tud minderről Rózsa László, aki szülőhelyén Tolnán, és jelenlegi lakóhelyén Gödöllőn (Máriabesnyőn) egyaránt ellát diakónusi szolgálatot. Egyébként olajipari cégvezető, s mint ilyen, rengeteget utazik.

Ukrajnában megismerkedett Mieczyslaw Mokrzycki lembergi érsekkel, aki II. János Pál pápa másodtitkára volt, 1996–2005-ig. Az érsektől kapott Rózsa László egy II. János Pál-vérereklyét, illetve két hajereklyét, melyeket a két templomban (Tolnán és Máriabesnyőn) fognak elhelyezni. (A tolnai templomban egyébként van egy olyan ereklyetartó is, melyben Krisztus keresztjének egy apró darabkáját őrzik.)

Rózsa László is azt hangsúlyozza, hogy az ereklye nem valami fétis, nem önmagától gyógyít, hanem ezt Isten által teszi. Közvetít, a szent közbenjárásával, az ég és a föld között. A vérereklye most egy fiúnál van, aki leesett egy szikláról, s olyan súlyos koponyatörést szenvedett, hogy lemondtak róla az orvosok. Aztán javulni kezdett, és már önállóan jár.