Tizenegy általános iskola újul meg Tolna megyében

Tolna

Közel 1 milliárd 200 millió forintot nyert a Szekszárdi Tankerületi Központ a megye tizenegy általános iskolája számára, infrastrukturális fejlesztésre. A részletekről sajtótájékoztatón adott tájékoztatást Horváth István, a térség országgyűlési képviselője és Gerzsei Péter, a Szekszárdi Tankerületi Központ igazgatója.

– Tavasszal, a két pályázat benyújtása előtt a települések vezetőivel és az oktatási intézmények vezetőivel áttekintettük a térség iskoláinak infrastrukturális feltételeit – mondta Horváth István országgyűlési képviselő. – Elvárásként fogalmazódott meg, hogy az intézményben egyaránt legyen alsó és felső tagozat, kellő gyermeklétszám mellett. Ez alapján tíz település 11 iskolájának felújítására pályáztunk a Tankerületi Központ által: azt kell mondjam, hogy nagyon sikeresek voltunk, hiszen valamennyi pályázatunk nyert. Ez távlatában azt jelenti, hogy tíz településen javul kétezer-ötszáz diák komfortérzete, illetve kétszázötven pedagógus munkakörülménye.

Az összességében közel 1 milliárd 200 millió forintból, önálló pályázatként, több mint 430 millió forint támogatás jut az EFOP-4.1.2-17 pályázat keretében a Nagydorogi Széchényi Sándor Általános Iskolának. A többi tíz iskola összesen 740 millió forintot könyvelhet el az EFOP-4.1.3-17 konstrukció önálló pályázatai révén.

A két helyszínen található nagydorogi intézményben egyebek mellett épületbővítés, új építésű igazgatói, igazgatóhelyettesi és tanári szoba, technika és háztartástan terem, étkező kialakítása, vizesblokkok felújítása, akadálymentes WC, udvarrendezés valósulhat meg a rendelkezésre álló forrásból.

A már említett másik tíz állami fenntartású köznevelési intézmény a terem-, vizesblokk és villamoshálózat felújítástól kezdve a külső nyílászárók cseréjén, az öltözők kialakításán át az eszközök, bútorok, udvari játékok beszerzéséig megannyi munkának kedvezményezettje lesz. Ezen túl mindenütt gondot fordítanak az akadálymentesítésre.

A fejlesztések megvalósításában a következő lépés a közbeszerzés kiírása és lebonyolítása lesz, ez a folyamat a tapasztalatok szerint általában több hónapot vesz igénybe. Azután elkezdődhet a munka, ami időleges kellemetlenségeket okozhat ugyan az iskoláknak, de a végeredmény, a tanulás és az oktatás feltételeinek jelentős javulása kellő kárpótlást nyújt kisdiáknak, szülőnek, pedagógusnak egyaránt.

Települések, intézmények, támogatások:

Szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola: 135 998 801 Ft. Bogyiszlói Általános Iskola: 57 864 744 Ft. Bíborvég Általános Iskola: 48 451 751 Ft. Faddi Gárdonyi Géza Általános Iskola: 62 568 000 Ft. Györkönyi Általános Iskola: 25 805 825 Ft. Kölesdi Béri Balogh Ádám Általános Iskola: 65 802 485 Ft. Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola: 84 712 741 Ft. Szekszárdi I. Béla Gimnázium Bezerédj István Általános Iskolája: 72 911 847 Ft. Várdomb-Alsónána Általános Iskola: 52 977 037 Ft. Szekszárdi Garay János Általános Iskola és AMI: 133 675 808 Ft. Összesen: 740 769 039 Ft.