munkasszallas-pic3

Ilyen egy munkásszállás, hogyha az ember sokáig marad

Néhány hét egy munkásszálláson

Néhány hónapja azt a lehetőséget kaptam, hogy a Székesfehérvárra költözve egy ideig, ott dolgozhatok egy projekten egy csapattal a cégemnél, mindezt egy munkásszálláson éjszakázva. Ennek nagyon örültem, mert remek lehetőség volt ez a projekt számomra, és mindig keresem a kihívásokat. Én Székesfehérvárt eddig csak képekről láttam, de mindig nagyon gyönyörűnek találtam, és mivel az egyik gyönyörű építészeti remekmű rekonstruálásáról volt szó, így mindenképpen részt akartam venni ebben a folyamatban. Jól is jött a munka, hiszen ezek a projektek mindig nagyon jól fizetnek az embernek, és közben úgy is érzi, hogy egy kicsit ő is hozzátesz ezekhez a műveszti alkotásokhoz, még ha csak restaurálás, rekonstruálás szintjén is. Nem olyan könnyű munka ez azonban, hiszen figyelnünk kell az eredeti mintázatra, majd leutánoznunk azt, hogy a végeredmény tökéletes legyen, ne lógjon ki a sorból egyetlen ecsetvonás vagy görbület sem a mintás falakban. Az egyetlen, amitől egy kicsit tartottam a munkával kapcsolatban, az a munkásszállás volt.

Fenntartásaim a munkásszállással kapcsolatban

Nem volt eddig részem munkásszállásban való lakásban, éppen ezért egy kicsit tartottam attól, hogy ez hogyan is fog működni, mi lesz majd a magánszférámmal, hogy fogok hetekig másokkal élni, és egyáltalán éjszaka nyugodtan aludni. Ilyen félelmek és kérdések kavarogtak a fejemben már az első pillanattól kezdve, és nem mondom, hogy nem volt miatta egy-két álmatlan éjszakám.

munkasszallas-pic2

Az egyetlen megoldásnak azt láttam, hogy egy kicsit jobban utána nézzek ezeknek a szálláslehetőségeknek. Meglátogattam a munkásszállás honlapját, ahol a mi leendő szállásunkat is hirdették. Őszintén szólva, a képekben kellemesen csalódtam, mert ennél sokkal szerényebb körülményeket vártam, de szerencsére egy teljesen normális kis szoba volt a képen. Persze azért valamennyire szkeptikus maradtam a dologgal kapcsolatban, azonban minden nagyon szimpatikus volt, amit leírtak a honlapon, így kicsit meg is tudtam nyugodni, és reménykedni abban, hogy talán minden rendben lesz. Talán ez volt a végső lökés abban, hogy el is vállaljam a munkát.

Ilyen egy munkásszállás: a tapasztalatok

A munkásszállás végül teljesen kényelmes volt a számomra. Három másik emberrel voltunk egy szobában, de egyáltalán nem éreztem azt, hogy kellemetlen lenne vagy túl zsúfoltan lennénk. Szerencsére mindannyian elég nyugis emberek vagyunk, keveset bulizunk, nincs okunk igazán a panaszra egymással semmilyen téren. Hamar kialakult a közös fürdőszoba használatának a rutinja, volt, aki előbb szeretett fürdeni, más az éjszaka közepén, más pedig rögtön, ahogy hazaértünk a munkából. Így ne igazán zavartuk egymást ezen a téren, nem kellett folyton sorba állnunk.

Persze maga a munka is nagyon jó volt, a szobatársakkal kialakult egyfajta csapatszellem érzése már ekkor, éppen ezért egy kicsit jobban ment a közös munka is ezzel a három másik emberrel, és segítettük egymást, ahol csak tudtuk. A végére már a barátaimnak hívtam őket, és azóta is beszélünk néha, adják a jó tippeket, hogyha van valamilyen jobb munkalehetőség a közelben. Egy ilyen fajta kapcsolatot, ami ennyire egymást segíti, csak azok érthetik meg igazán, akik voltak már hasonló helyzetben, és volt már néhány hetük egy közös szobában eltöltve. Ma már tényleg úgy érzem, hogy jobb döntést nem is hozhattam volna, hiszen egy közös szoba a legjobb lehetőség egy kapcsolati háló kialakításra, így izgatottan várom, meddig fog tartani a barátságunk, és milyen lehetőségek fognak ebből születni a jövőben.

Persze maga a szállás is nagyon praktikus és jó volt, a fürdőben találtunk minden hasznosat, az ágyak kényelmesek és tiszták voltak, a szoba komfortosan volt berendezve, így nem éreztük kellemetlennek, hogy ennyien kell egy szobában lennünk.

munkasszallas-pic1

Az ellátás tekintetében nem tudok sokat mondani, ugyanis egy munkásszálláson nincs ilyesmi, hogy reggeli vagy szobaszervíz. A szobánk és maga az épület is mindig nagyon tiszta volt, ennyi tudok mondani összesen. Én egyébként ezt nem bántam, mert gluténérzékeny vagyok, úgysem ehetnék semmit, habár nem érint kifejezetten ennek az anyagi vonzata, mert a munkaadóm fizette a szállást.

Mennék megint munkásszállásra?

A válaszom az, hogy valószínűleg igen, újból mennék munkásszállással dolgozni, hogyha erre lenne lehetőségem, mert már nem tartok attól, hogy milyen lesz a minősége, hiszen tudom, hogy csak a félelmeim beszéltek belőlem, mikor azt hittem, egy lepukkant kis helyen kell majd töltenem egy csomó időt. Persze már lassan meg is lesz a lehetőségem erre, hiszen jobbnál jobb ötleteket adnak a korábbi szobatársaim, amiken szívesen részt vennék én is. Szóval, én összességében nagyon tudom ajánlani ezt a lehetőséget mindenki számára, aki szeretne egy kicsit kalandozni, megnézni új városokat, szerintem még nyaralás szempontjából is egy remek szálláshely, hogyha az ember nem szeretne sokat költeni a szállásra, hanem inkább valami másra költené a pénzét. Szerintem ebben a remek spórolási megoldásban mindenki örömét fogja lelni.

About the author