A legújabb választásom, a DUCE AL-DTL50 lámpa

Hogyan lett szükség a DUCE AL-DTL50 lámpa extráira

Mostanában minden választásomat nagyon átgondolom, legyen szó a vacsoráról vagy bizonyos otthoni árucikkekről, mint a DUCE AL-DTL50 lámpa. Nem csak személyes okokból volt azonban fontos számomra, hogy egy megfelelő világítási eszközt találjak. Már egészen gyerekkorom óta a képzőművészet érdekelt a legjobban a világon, ki sem lehetett robbantani a szobámból, ami egyben a műtermem is volt. Folyton festettem, építettem valamit, aminek mondjuk a szüleim nem örültek annyira, mert a szobám inkább tűnt katasztrófa sújtotta területnek, mint gyerekszobának, de idővel megbékéltek a helyzettel. Leginkább akkor, amikor már meglátták, hogy van értelme foglalkoznom is a dologgal, és nem csak a bankszámlájukat diétáztatom indokolatlanul.

Na de most a lámpáról van szó ugye. Hát a történet ott kezdődik, hogy miután kijártam a gimnáziumot, felvételiztem a képzőművészeti egyetemre, ahol hamar össze is barátkoztam más, feltörekvő művészekkel. Kialakult egy baráti társaság, akikre felfigyeltek a tanárok is. Közösen alkottunk egy – nos, talán szobornak mondható – de a környezetbarátságot hirdető művet leginkább PET-palackokból, amely elnyerte az egyetemen az év pályadíját is, néhány hónappal később pedig egy külföldi versenyen is helyezést ért el. Így kezdődött tulajdonképpen a karrierünk, éppen ezért rendkívül fontos számunkra a szobor, amely hosszú hónapok után hazatalált, hiszen addig a külföldi galériákat járta. Úgy döntöttünk azonban, hogy itthon legalább néhány hónapon keresztül szeretnénk a saját házunkban tartani a művet, őszintén szólva, a család és a barátok még nem is igazán látta azt, mivel jó egyetemista módjára az utolsó pillanatban adtuk le a versenyre, hajnali kettőkor még készült a délelőtti határidőre. Éppen ezért kellett számára valami igazán különleges helyet keresnünk. Szerencsére a lakásunk már igen tágas ezen a pontján a karrierünknek, és egy állvány beszerzése után fel is került az alkotás az őt megillető legfeltűnőbb ponton a lakásban. Igen ám, de ahogy elnéztük a késznek vélt minikiállítást az otthonunkban, hamar rá kellett jönnünk, hogy ez bizony így még nem elég, valahogy eltűnt a szobában a nagy mű, amit olyan nagy becsben tartottunk, nem volt eléggé kiemelve, ahogy szerettük volna eredetileg. Persze hamar kitaláltuk, hogy hát akkor megvilágítás kellene neki, igen ám, de milyen. Persze az ilyen feladatok mindig rám hárulnak a baráti körben, mert a többiek megvennék az első szembejövő villanykörtét és ezzel el is lenne intézve a dolog. De ha már életem eddigi legfontosabb munkájáról van szó, hát valami igazán különlegest szerettem volna hozzá venni, ami méltó a munkánkhoz is, és egyben reprezentálja azt is, hogy modern művészek otthonáról van itt szó. Így esett a választás végül a DUCE AL-DTL50 lámpa modelljére.

Mit tud a DUCE AL-DTL50 lámpa?

A DUCE AL-DTL50 lámpa kinézete

Több funkciója miatt is ezt a foglalatot választottam. Egyrészt a DUCE AL-DTL50 lámpa külseje számomra igen megnyerő. Nem azok a tipikus giccses művészek vagyunk, vagy az igazán elvont lelkek, akik füstölő gyújtása nélkül képtelenek az alkotásra. Nem. Egyszerű, letisztult, modern. Ez a lámpa mindegyik tulajdonságnak eleget tett. Nagyon megtetszett a formája, imádom az geometriai alakzatokat, magabiztosságot és eleganciát sugall ez a kinézet. Szóval ez már egyből meggyőzött, bár ekkor még több lehetőség is szóba jöhetett volna, nekem pedig technikai szempontból is meg kellett fontolnom a dolgot. Egyrészt az anyaga, amely egyébként alumínium, az egyik kedvencem, másrészt a barázdált felület igazán különlegessé teszi az egészet.

A DUCE AL-DTL50 lámpa technikai lehetőségei

 Ami igazán fontos volt számomra és csak kevés lámpatestnél van ilyen opció, az a mozgatható fényforrás. Mint kiállított tárgy, még nem voltam biztos benne, hogy nem szeretnénk-e majd valamely részét kiemelni az alkotásnak, ahhoz pedig nem megfelelő az egyszerű falról merőlegesen világító fény, hiszen lehet néhány felületet csak enyhén döntött állapotban tudna megvilágítani. Ez volt a fő szempont igazából a végső döntésemnél, mert sok jó lehetőséget láttam ebben az opcióban az egyszerű, nem mozgatható lámpatestekkel ellentétben. A másik, ami kiemelkedő szempont volt számomra, az a választási lehetőség a fényforrással kapcsolatban, mivel a DUCE AL-DTL50 lámpa testében használhatunk halogén izzót és LED fényforrást is, azon pedig még nem gondolkoztam, melyiket is szeretném majd használni, egyelőre elég volt kitalálnom azt, milyen típusú és kinézetű lámpát vegyek.

Tapasztalatok a DUCE AL-DTL50 lámpa kapcsán

Kicsit izgultam egyébként, mit fognak a többiek szólni a különleges megvilágításhoz, de biztos voltam benne, hogy jó döntést hoztam. Nem egy cikket bányásztam végig az interneten, amely a megfelelő lámpaválasztásról szólt, figyelembe vettem a lehetőségeit, a kinézetét, mindent. Nos, feleslegesen aggódtam, a lámpa hamar elnyerte mindenki tetszését a kis családunkban, végül be is sikerült szereltetnünk. Azóta is nagyon jól működik a lámpa, a célnak tökéletesen megfelel, a művünk végre megkapja a neki járó rivaldafényt általa. A dizájn is nagyon illik az alkotáshoz, illetve számos vendégünk is dicsérte már, milyen újszerű és innovatív a lámpa kinézete. Kicsit talán aggódok is, hogy még a végén nagyobb figyelmet kap majd a lámpa, mint a mi díjnyertes műalkotásunk.

About the author