Brit-rovidszoru-macska-pic3

Mi az? Angolszász, de nem lóg a füle? Persze, hogy a brit rövidszőrű macska!

Nem annyira „gentleman” – avagy a brit rövidszőrű macska

Ha a brit szigeteki macskákra gondolunk, bizonyára a skót lógó fülű jut először eszünkbe, de nem az az egyetlen, hamuszürke fajta arról a területről. Igaz, a keresztezéseknek köszönhetően nem csak szürke lehet a brit rövidszőrű macska, hanem akár cirmos is, de ettől még nem lesz kevésbé ölelgetni való. Már testfelépítéséből is adódik – kerek fejek, zömök test, tömött bunda – hogy azonnal magunkhoz akarjuk ölelni. Tehát legyen egyszínű, vagy több, esetleg vörös, vagy krém, a brit rövidszőrű macska ellenállhatatlan házikedvenc. Tudtátok például, hogy a nagyon híres „Whiskas” cica is egy közülük? És milyen gyönyörű! Aki azt mondja, sose gondolkodott el azon, hogy haza akarja vinni, hazudik! Közel 300 elismert színváltozattal találkozhatunk egyébként, s számtalan mintázat (csíkos, foltos, pöttyös, cinnamon, harlekin, colorpoint) előfordul a fajtában. Igazán egyedi tulajdonságuk a „shaded”, vagyis az, hogy az adott szín csak a szőrszállak végén jelenik meg. Olyan hatást kelt, mint az árnyékolás, satírozás.

Ez a cicafajta egyáltalán nem tartózkodó vagy kimért, sőt, az egyik legkönnyebben tartható fajta. Barátságos és nyugodt, tehát minden háztartásba könnyedén beilleszkedik. Még a gyerekekkel és más háziállatokkal is jól kijön. Persze ez függ az adott macska jellemétől is, de ha kölyökkorban érkezik az újcsaládtag, akkor nem lesz gond. Ha kizárólag benti macskának szeretnénk őt, akkor gondoskodnunk kell arról, hogy a benti környezet macskabiztos, macskabarát, de a macskák számára érdekes dolgokkal teli legyen. Például elengedhetetlen neki a kaparófa, rejtekhelyek sokasága, és persze a különböző játékok. Az unatkozó cica nem berendezésbarát.

Brit-rovidszoru-macska-pic1

Egy kis brit történelem – avagy a brit rövidszűrő macska eredete

Nagyon koránra, egészen az első századik nyúlik vissza a fajta története. Ha így vesszük, akkor dobogós a felismert macskafajták között, s ennyi idő alatt a népszerűsége mit sem változott. Eredetileg – úgy tartják – ezek a macskák az erdőkben éltek vagy még a rómaiak vitték be oda őket, s keveredtek az európai populációval. Az elszigeteltségnek köszönhető a jellegzetes testalkat is. Arról, hogy a brit rövidszőrű macska semmit sem változott az évtizedek alatt számos feljegyzés és művészeti! alkotás tanúskodik. Gondoltad volna, hogy ennyire híresek voltak? De a célzott tenyésztés a 19. században kezdődött csak meg, méghozzá a brit művész, Harrison Weir koncepciója alapján. 1871-ben végül hivatalosan is bemutatásra került a fajta.

Minden jól ment, egészen a háborúig. Utána azonban szükség volt a fajta keresztezése harmadik generációs perzsa macskákkal és francia karthauziakkal is, így végül megmenekültek az eltűnéstől. Újra elkezdődött a vérvonal tisztántartása, majd 1970-ben el is ismerték a brit rövidszőrű macskát, mint tiszta vérvonalat.

Milyen egy igazi brit rövidszőrű macska?

Az egyik legfontosabb a helyes táplálkozás. Ez a cicák esetében is így van. Ezért szokták a tenyésztők azt javasolni, hogy ennek a fajtának fajtaspecifikus tápokat adjunk, így egészsége hosszútávon biztosított. Minél kevesebb növényi mellékterméket tartalmaz az eledel, annál jobb. Nagyon fontos a megfelelő taurin mennyiség is, mert hiánya akár vakságot, szívizom-merevséget is okozhat. Ez nem csak erre, de az összes macskafajtára igaz. Ha odafigyelünk a táplálásra, akkor a munka oroszlánrészét le is tudtuk, ugyanis nagyon szívósak ezek a macskák. Hetente érdemes fésülni őket, már csak azért is, mert a szőr állapota a legárulkodóm, ha olyan betegségekről van szó, amelyeknek nincs felszíni tünete. A macskáknál előforduló problémák túlnyomó többsége a zömök testalkata miatt alakulhatnak ki. Ilyenek az ízületi megbetegedések, szívbetegségek, de előfordul náluk még veseciszta is – különösen idősebb példányoknál.

Brit-rovidszoru-macska-pic2

Akárhogy is nézzük, még ezekkel együtt az egyik legkönnyebben tartható fajta a brit rövidszőrű macska. Hihetetlenül nyugodt és barátságos, ugyanakkor rendkívül méltóságteljes is. Azért mégiscsak angol vér az övé! Ragaszkodik a gazdájához. Egyáltalán nem igaz rá az a mondás, hogy a macska csak szolgának tartja az embert. Sőt, a maga részéről még azt is nagyon jó viseli, ha a gyerekek nyúzzák, dögönyözik. Persze, azért csak óvatosan! Biztos, hogy neki is van tűréshatára!

A brit rövidszőrű macska hol szerezhető be?

Akár menhelyekről is. Sok cica végzi sajnos állatotthonban, még a törzskönyvesek is, ezért mielőtt felkeresnénk egy tenyésztőt, nézzünk szét az árván maradt macskák között. Ha ragaszkodunk a tenyésztőnél vásárolt kölyökhöz, akkor pedig, ahogy lenni szokott: csakis megbízható helyről vásároljunk! Érdemes utána nézni a tenyészetnek, mielőtt elkötelezzük magunkat.

About the author