Itt a tél, hol a gázkazán?

A gázkazán töretlen népszerűsége

Napjainkban nagyon divatos a környezetre gondolni, amivel cseppet sem szeretnék pejoratív lenni, mert a környezetünkre nagyon is ráfér, hogy végre tekintettel legyünk rá. Ellenben a környezettudatosság egyelőre még sok tekintetben költséges móka és nem engedheti meg magának bárki, hogy teszem azt elektromos autója legyen. A gázkazán is méltán népszerű a mai napig a fűtéstechnikában: olcsó. Nem egyetlen, de legfőbb erénye ez. Na meg persze, hogy sok rendszer eleve gázra van kiépítve és váltani költségesebb, mint beújítani. Hogyan lehetünk mégis zöldebbek a gázkazán használatunkkal? Azért nem kell rögtön leköpni a tükörképünket. Tessék szelektíven szemetet gyűjteni, minimalizálni a műanyag szatyor használatot és elmondom.

A gázkazán sötét múltja

A legtöbb ember azt tudja a gázkazánról, hogyha a hatvanas, hetvenes években öngyilkos akartál lenni, akkor meg kellett nyitni a gázt és bezárni az ablakokat. Azt tudjuk még, hogy anno, amikor először kezdett a múlt század elején elterjedni, néha berobbant. Hát ez nem túl szívderítő. És jó észben tartani, hogy azóta rengeteget fejlődött a technológia, és a biztonságtechnika magasan veri a kezdeti modelleket. Kezdjük ott, hogy minden valamire való gázkazán turbós, azaz zárt égésterű. Ez azt jelenti, hogy esélytelen, hogy a gáz bemásszon az otthon légterébe még abban az esetben is, hogy történetesen megfordulna a szélirány a kéménycsőben. Az is igaz, hogy napjainkban nagyon ritka a kémény nélküli gázkazán, a parapetes megoldások inkább a konvektorokra jellemzőek. Ez is sokat hozzátesz a biztonsághoz.

A gázkazán biztonsági fejlesztései

Mi történt tehát a javulás érdekében. Például az, hogy 99%-ban minden fali gázkazán kéményes. Ez a tény, kombinálva azzal, hogy zárt égéstérről beszélünk, sok esetben jelentett problémát. Régebben ugyanis elég volt a kivezető nyílásnak a kéménybe csatlakoznia, itt távozik az égéstermék és kész. De ha zárt a rendszer és nem a szoba levegőjével táplálkozik, akkor a bemenetnek is odakintről, hovatovább a kéményen át kell érkeznie. És hát erre bizony nem lesz az oxigénhiányos égéstermék alkalmas, külön vezetékre van szükség. Ez ma már előírás, új gázkazánt nem fog senki beüzemeli nekünk kiegészített kémény nélkül és a FŐKÉTÜZ sem adja majd rá a pecsétjét. Ha valaha is kísértést éreztünk, hogy használt gázkazán vételével oldjuk meg a dolgot – ne tegyük. Hosszútávon nem nyerünk rajta, hiszen egy használt készülék – még ha a legjobb állapotban, megkímélten vettük is – rövidebb üzemidővel bír és nem fogja visszahozni az árát, mire le kell cseréljük, a kémény bővítés áráról nem is beszélve. Ez egy költség igen, de túl kell esni rajta.

Mekkora gázkazán kell az otthonomba?

Ez egy nagyon jó kérdés. Hogy mekkora teljesítményű, azt a légtér alapján ki lehet számolni, szakember vagy építész tud benne segíteni. Ha épp építkezünk vagy felújítunk, biztosan más okból is akad ilyen ember a környezetünkben, ha pedig csak cserélünk, a régi értékéből lehet kiindulni. De persze a boltban magában is segítenek szakmai tanácsokkal, legalábbis olyan megbízható helyeken, mint a https://www.ventil.hu/gazkazan biztosan

Ám, hogy ez most fali, fekvő vagy álló gázkazán legyen, az már leginkább rajtunk múlik. Hova akarjuk elhelyezni, mennyi helyünk van rá. Szerencsére számtalan modellből válogathatunk, a legtöbb már küllemre se olyan monstrum, sőt, a zajszintje is igen alacsony az újabb fajtáknak, gyakorlatilag ízlésesen elhelyezhető lenne akár a nappaliban is. Persze senkinek sem ez a leányálma, de nem rondít legalább, csak útban van.

Miért jól a kondenzációs gázkazánok?

A kondenzációs gázkazán kisebb csodaszámba megy, az alapján, ahogy emlegetik. Pedig nem egy nagy ördöngősség, csak végtelenül praktikus. Az égéstermékkel ugyanis olyan gázok távoznak, amelyből megfelelő lehülés esetén savasnedvesség csapódik ki. Na, hát a kazán melegéhez képest a kéménykürtő is mér elegendő lehülésnek számít, úgyhogy itt rendre savas lég ette ki a cső falát. A kondenzációs gázkazán ennek a kicsapódásnak külön területet szentel. Ez egyfelől jó, mert a savak nagyját már a készülékben kicsapatja és így a kémény boldog és nem utolsó sorban luk mentes marad. Másfelől a kicsapódás hőt ad le. Ez a hő pedig pont megfelelő arra, hogy a visszatérő, már lehűlt fűtővizet előmelegítse, mielőtt a gázkazán rendesen átforralja. Ezzel energiát spórolunk különösebb energiabefektetés nélkül.

Persze a kondenzáció nem működik, csak, ha van is hőmérsékletkülönbség. Így, ha az a visszatérő fűtővíz épp, hogy langyos, akkor ne várjunk pénztárcakímélő csodákat. A hatékony működéshez jól beállított rendszerre van szükség, úgyhogy ne szégyelljük olykor-olykor szakember segítségét kérni.

A gázkazán márkák legtöbbjéről elmondható, hogy lehet rá újabb készüléket csatlakoztatni. Ezt nem kell feltétlenül az elejétől kezdve megtennünk, nem kell azonnal olyan hűdenagyot beruházni. De ha már esetleg később tellik rá, semmi akadálya, hogy napkollektort csatlakoztassunk hozzá. Így a megújuló energiákra, ha most nincs is feltétlenül pénzünk, egy hatékony rendszerrel optimális beállításával már teszünk nem csak a pénztárcánkért, de a környezetért is, illetve nyitva hagyjuk az ajtót, hogy később beilleszthessük a most kiépített rendszerbe.

About the author