Mitől függ a homok szállítás ár?

Homok szállítás ár: hogyan kezdjünk bele?

Az építkezéseken többféle, különböző minőségű, nagy mennyiségű ömlesztett anyag kerül felhasználásra, amelyek közül az egyik a homok. A homok szállítás ár több tényezőtől függ. Ezek közül az egyik a homok fajtája. A különböző munkálatokhoz különböző osztályzású homokot kell alkalmazni. Az általános kategorizálás szerint beszélhetünk bányahomokról, homok 0-1-ről és homok 0-2-ról. Ezek más-más tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért más-más munkálatok során szükségesek. A minden tekintetben makulátlan minőségű ingatlan kivitelezéséhez a minőségi alapanyagok legalább olyan fontosak, mint a megbízható szakemberek. A megfelelő minőségű természetes kőzeteket bányákból, viszonteladóktól tudjuk beszerezni, de a képlet nem annyira egyszerű a szállítás miatt. Az ömlesztett anyag vásárlásakor nem csak a köbméterárral, de a szállítással is kalkulálnunk kell, hacsak nem áll az udvarban egy arra alkalmas tehergépjármű. 

Homok szállítás ár: melyik homok mire való?

A homokot elsősorban beton és habarcs adalékanyagnak használják, de alkalmas homokozók feltöltésére is. Egy laza, törmelékes kőzetről van szó, amelyet törés nélkül, mosás és osztályozás után építkezéseken használnak. Homoknak a 4 mm alatti szemeket nevezzük, a nagyobb szemcséket már kavicsként ismeri a köznyelv. Az építkezési homokot, homokos kavicsot sínen vagy hernyótalpon járó kotrókkal, a vízen markolós, vederláncos, hydropneumatikus úszókotrókkal, bányatavakból vagy folyókból termelik ki. A kitermelt homokot először megszabadítják az adalékanyagoktól, például agyagtól, s még vizes állapotban mossák, osztályozzák. A homok szállítás ár függ a kitermelés helyétől és a felhasználási hely, valamint a kitermelés közötti távolságtól. A hazai homokokat, kavicsokat és a homokos kavicsokat elsősorban kemény kvarc és kvarcit szemek alkotják. Ennek köszönhetően itthon a szilárdságukat, az időállóságukat, a szemalakjukat nem szokás vizsgálni. Rendkívül magas, 70%-os kvar tartalma kiemelkedő. A minőség az agyag-iszap tartalomtól, az agyagrögök mennyiségétől, a szerves és szervetlen szennyeződésektől, a szulfáttartalomtól, a klorid tartalomtól, a legkisebb és a legnagyobb szemnagyság, az osztályozás élességétől és a szemmegoszlástól függ. Minél hosszabb és összetettebb folyamaton megy keresztül a nyerstermék, annál magasabb a homok szállítás ár. A kavicsokból törttermékek minősége és költsége főleg az aprítási technológia függvénye, s ilyen esetekben már az osztályzáskor fontos szempontok a szemalak és az aprózódás során történő szerkezeti sérülések, veszteségek.

A közönséges bányahomok az úgynevezett falazó homok, amely sárgás színű, finomítatlan – vagyis nem mosott – homok. Leginkább falazáshoz, homokozók feltöltésére, burkolatok készítésére és utak alá használják. A 0-1-es besorolású homok szállítási ára eltérő lehet, mert mosott homokról van szó, amely szürkés színű, nagyon finom szemcsemérettel rendelkező ömlesztett anyag. Főleg vakolásra alkalmas, de magas minőségének köszönhetően bármely célra megfelelő választás. A 0-2-es vakoló homok méretében eltérő, de minőségében kiváló ömlesztett anyag. A bánya és a folyami homokot helyenként külön kategóriába sorolják. Ez akkor fordul elő, ha a bánya több helyen is működik és vízmederből és folyóból is termel. Ezen felül előfordulhatnak olyan kategorizálások is, mint a mosott és töltő homok.

Homok szállítás ár: mi határozza meg az árat?

A homok szállítás ár több mindentől függ. Az eltérő osztályozású homokok eltérő árkategóriákba esnek. Ezen felül nem mindegy, hogy honnan szerezzük be az ömlesztett anyagot. Ha egyenesen a kitermelés helyéről rendeljük, akkor kevesebb költséggel járhat, mert ez esetben nincsenek logisztikai kiadások, amelyeket az eladásokból kell visszatermelniük a vállalatoknak. A minimum és rendelhető mennyiség általában meg van határozva a szállításos rendelésekor, hiszen nem minden esetben éri meg a fuvar a vállalkozásnak. Rendeléskor figyelembe kell venni azt is, hány kanyarral szállítható ki a szükséges mennyiség, mivel minden egyes kanyarért díjakat számolnak fel. A homok szállítás ár így egyes helyeken magasabb lehet, mert csak egy adott méretű teherautóval rendelkeznek, amellyel előfordulhat, hogy többször kell fordulni. A weboldalakon található árak rendszerint tájékoztató jellegűek, ezért mindenképp ajánlott konkrét árajánlatot kérni. Egyes céges csak egy meghatározott területen belül vállalják a fuvarozást.

Homok szállítás ár: mikor járok jól?

A homok szállítás ár akkor a legpontosabb, ha konkrét árajánlatot kérünk, több olyan vállalattól, amelyek szóba jöhetnek. Kizáró tényező lehet, hanem szállítanak az adott településre vagy túl kevés a mennyiség, amire szükségünk van. Ilyen esetben érdemes zsák számra venni köbméter helyett. Mindig többet kell számolni a szükséges mennyiségnél, mert egy újabb fuvar extra költségekkel jár.

About the author