Káosz az építőiparban? Ideje bevetni a tervező szoftvereket

Miért olyan fontosak a tervező szoftverek?

Néhány kezdtem el a szakmámban dolgozni. Az építőipar egyébként is nagyon bonyolult tud lenni a maga módján, akkor pedig végképp, hogyha nem vesszük igénybe a korszerű lehetőségeket ennek könnyítésére és modernizáljuk a tervezési lehetőségeket. Gyakornokként egy elég maradi céghez kerültem, de a kezdők lelkesedésével még arra gondoltam, talán én, az újonc, majd képes leszek megváltani a világot a tudásommal és modern gondolkodásommal. Feltűnt, hogy nem használnak modern tervező szoftvereket a dolgozók, pedig az nagyban megkönnyíthette volna a dolgukat. Még az egyetemen hallottam erről a lehetőségről, és ki is szerettem volna próbálni azt.

Mit tudnak a tervező szoftverek?

Számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek a tervező szoftverek, nem csak az építész, de a megrendelő számára is igen fontos segítség. Egyrészt költségvetést készíteni tudunk velük, másrészt azokat kiírni is, ezáltal pedig egy árajánlatot is tudunk adni a vevőnek, amely igencsak leegyszerűsíti mindkét fél dolgát. Ezek a programok igazán megbízhatóak, általánosan elfogadottak a szakmán belül. Tehát reális talajon mozognak, mondhatni hivatalos a működésük, itt nem egy internetes „csodaprogramra” kell gondolnunk, amit túlreklámoznak. Ezek a tervező szoftverek építőipari normagyűjteményekre épülnek, azok felhasználásával hoznak létre költségvetési tervezeteket. Segítségünkre vannak a nem csak az anyagnormákkal kapcsolatos költségek megtervezésében, de foglalkoznak még az időbeli költségekkel és a gépek használati díjával is, amelyek szintén elengedhetetlenek egy reális kép összeállításához.

Hogyan tudjuk igénybe venni a tervező szoftvereket?

Nos, természetesen, mint minden igazán hasznos dolognak, ennek is fizetős verziója található az interneten. Talán ez még hozzá is tesz ahhoz, hogy tudjuk, nem átverésről van szó. Egy alapdíj befizetésével már használhatjuk is a rendszert, azonban ne higgyük, hogy a spórolás végett egyszerűbb, ha magunk próbálkozunk ezzel a dologgal. A tervező szoftverek sokkal pontosabbak és gyorsabbak az emberi tervezésnél, éppen ezért mindenkinek ajánlom a használatát. Szinte gyerekjátéknak tűnik vele a munka, igazán nem megerőltető egy igazán jó költségvetés készítése. Így nem csak időt spórolunk magunknak, de rengeteg energiát is, amelyet tartalékolhatunk a többi feladat elvégzésére, vagy munkán kívüli tevékenységekre. Én például akkor kezdtem el komolyabban futni, amikor először sikerült rávennem a konzervatív főnökséget, hogy befizessenek egy ilyen program használatára. És láss csodát: a tervező szoftverrel tényleg minden sokkal egyszerűbben ment. Sokkal több időm volt ezután a többi feladatom elvégzésére, ezáltal pedig igényesebb munkát is tudtam végezni más területeken. Számunkra rengeteg előnye lett a szoftver használatának bevezetésével. Több kuncsaft is érkezett hozzánk, mint korábban, ezáltal nagyobb lett a bevétel is, még a fizetésemet is sikerült feltornáznom. Igyekeztem minél jobb munkát végezni, hogy talán a későbbiekben is a cég munkatára lehessek, és még ezt is sikerült elérnem. Immár teljes körű munkatársa vagyok a cégnek, amelyet többé senki nem hívna maradinak.

Milyen funkciói vannak a tervező szoftvereknek?  

Beszélhetünk a költségvetésnél különböző tételekről, amelyeken belül még további adatokat is megadhatunk. Ilyen például az anyagköltség, a normaidő, amely egyénenként változtatható árral együtt adható meg, gépköltségről, amely szintén nem elhanyagolható, illetve még egy változót megadhatunk itt, a külön, normától különböző árak felvezetésére. Mivel a tervezetnek egy arculatot is kell adni, így nagyon fontos a kinézetet változtató funkciója is a programnak. Számos lehetőség közül válogathatunk itt is. Ilyen például egy összesítő sablon, amely a segítségünkre lehet a könnyebb megértésre vezetésben, újabb költségvetés megadása a korábbi mellé. A dokumentum könnyedén tagolható, fejezetekre bontható, szabadon szerkeszthető. Dolgozhatunk korábbi tervezetek adataival is itt, illetve csoportosan is változtathatunk a munkánk egy részén.  A programban szabadon exportálhatunk és importálhatunk, pdf-es megjelenítésre is van lehetőségünk, így könnyedén el tudjuk ezeket juttatni a megrendelőhöz. Felmérési naplót is készíthetünk, mindig tisztában lehetünk a munkafolyamat közben is azzal, hogy tudjuk-e a valóságban is tartani a tervezetet.

A tervező szoftverek tehát igazán hasznosak tudnak lenni az építőipar számára. Nekem rengeteg újat és jót hozott az életembe, hogy pozitív érzésekkel tudok minden reggel belépni az irodába és tudom jókedvűen belevetni magamat a munkába. Arra is rájöttem, hogy ezt az újítást alkalmazhatnám az életem más területein is, így otthon is tervező programokkal készítem a költségvetésünket. Mára a többi kolléga és profiként használja az összes tervező szoftvert, egy kicsit még büszke is vagyok rá, hogy mindezt nekem sikerült elérnem, ugyanis igen tehetséges szakemberek mind, csak egy kis biztatás kellett számukra, hogy bátrabban merjék használni a modern technika vívmányait. Remélem, a jövőben majd nem csak a szoftvereket merik ilyen magabiztossággal használni, hanem mernek majd még egyéb új dolgokat is kipróbálni, hiszen most rájöhettek, hogy az újítás nem mindig rossz. Sőt, néha kifejezetten előnyös.

About the author