Különleges úti célra vágyik? Utazzon Csernobil városába!

Csernobil és az atomkatasztrófa

Valószínűleg senkinek sem ismeretlen a Csernobili atomrobbanás esete, amit a mai napig a huszadik század legnagyobb katasztrófái között említünk.

1986 április 26-án robbant fel a csernobili atomerőmű 4-es reaktora, mely azonnal több, éppen a helyszínen dolgozó embert megölt. Ám a brutális robbanás nem érte be ennyi áldozattal. A hirosimai radioaktív felhő a levegőbe szállva országokon át gyilkolta az embereket. Mai napig lehet hallani az utóhatásairól. Sokan azon az állásponton vannak, hogy például ennek az esetnek köszönhető, hogy az elmúlt időben jelentősen megnőtt a rákbetegek száma. Rendkívül megrázó történeteket lehet hallani arról is, hogy az ott dolgozók milyen eldeformálódáson mentek keresztül a robbanás következtében. Egyenesen szörnyű belegondolni abba, hogy mi zajhatott le ott és egyáltalán hogyan történhetett meg.

 Úgy gondolom a most indult Csernobil sorozat kicsit közelebb hozza hozzánk a katasztrófát és a fiatalabb generáció figyelmét is felhívja erre a jelentős eseményre.  

Miután engem személy szerint mindig nagyon foglalkoztatott a történelem, azon belül is kiváltképpen a huszadik század rendkívül érdekesnek tartom, hogy már arra is nyílik lehetőségünk, hogy akár egy szervezet utazás keretében Csernobilbe is ellátogathassunk, és szemtől szembe tapasztaljuk azt meg, hogy mi is történt ott valójában.

Szervezett utazás Csernobil városába

Miután immár harminc év elteltével a sugárzás mértéke a biztonságos mértékre csökkent. Az ukrán kormány engedélyével lehetőség nyílik az érdeklődők számára egy kizárólag szervezett utazás keretein belül ellátogatni Csernobilbe és igény szerint akár még egy éjszakát is eltölteni a csernobili hotelben.  Ahol garantáltan át lehet érezni az egész hely szellemiségét, mintha ott nem is az élet, hanem a halál lenne az úr. A beszámolók szerint szinte kézzel foghatóan lehet érezni a hely vibrálását és halálos csendjét, mely egészen vérfagyasztó.

A Csernobili utazás menete

A látogatók által leginkább kedvelt opció egy 1 napos csernobili túrát (ott alvás nélkül, mivel azt csak az igazán erős idegrendszerűeknek ajánlott) illetve 2 éjszakás kijevi hotel szállást tartalmaz.

Maga a túra úgy néz ki, hogy a reptérre megérkezve a helyi idegenvezetők elkísérik a kijevi szállásra, ahol a 2 éjszakát fogja tölteni. Ezután egész este szabadon választható program van. Meg lehet csodálni az önmagában is meseszép Kijev városát. A következő nap reggelén 8:15-kor van az előre leegyeztetett helyen a találkozó, ahonnan mini busszal szállítják át a látogatókat Csernobil városába.

Az utazás közben dokumentumfilmet vetítenek az atomkatasztrófáról és annak rövid illetve hosszú távú következményeiről, hogy mindenki rendelkezzen a szükséges háttér ismerettel és még jobban értsék és átéljék az utazást. Az első állomás a Dytyatky városa, amely az első 30km-es zóna határa itt a katonai ellenőrzést követően kormányzati képviselőkkel találkoznak a csoport tagjai. Ezek után egyenesen Csernobilbe indulnak, ahol elsőként a Csernobili információs hivatal munkatársai nyújtanak tájékoztatást arról, hogy az elkövetkezendőkben mit fognak látni.

A Csernobil túra állomásai

  • Első állomás: A túra során az csoportok meglátogatják a Kophaci falut és az ott levő óvodát. Ennek különlegessége abban rejlik, hogy az atomkatasztrófa után pár óra alatt evakuálták az egész falut így minden úgy maradt, ahogy azt 1986-ban otthagyták, mintha egyfajta időutazásban lenne részünk és természetesen a maga érdekessége mellett átéljük ennek szörnyű katasztrófáját is. Az egyik percben még otthon volt és a biztonságot nyújtott a következő percben pedig mindet hátra hagyva az túlélés reményében mindent hátra kellett hagyni. Borzasztó.
  • 2. állomás: A következő állomás már a 10km-es zónánál van. Itt láthatjuk az elhagyott 5-ös és 6-os reaktort. Innen egészen közel tartózkodik a 4-es reaktor, amit 100m-es távolságból lehet rövid ideig szemlélni.
  • 3. állomás: A Vörös erdőn áthaladva a következő helyszín az a város, ahol a munkások és családtagjaik laktak vagyis Prypyat. Egyfajta „városnézés” a program. Ennek a városnak is az a tragédiája, mint a falunak, hogy az iskolában még találkozhatunk gyerekjátékokkal illetve tankövekkel, hiszen arra sem volt ídő, hogy összeszedjék a holmijaikat.
  • 4. állomás: Itt található a híres Vidámpark, amit a katasztrófa után újra helyre akartak állítani, illetve a Prypat Hotel. Ezek után visszatérnek a Csernobili Tudományos Központba, ahol a fizikai és radiokémiai laboratóriumok bemutatására kerül sor.
  • Végül az utolsó állomás a Dytyakyi ellenőrzőpont, ahol megmérik a látogatók sugárzását, majd visszaindulnak Kijevbe.

Csernobil különlegessége

Engem személy szerint mindig rendkívül érdekeltek az olyasfajta történelmet formáló helyszínek, mint Sztálingrád, Auschwitz, Moszkva, Berlin és még sorolhatnám. Ahol elképesztő dolgok történtek, amelyek így utólag szinte telességgel felfogatlanok. Az ilyen helyekre való utazások teljesen ki tudják cserélni az embert. Olyan esszenciális dolgokra ébred rá, melyeket otthon soha nem értene meg. Úgy gondolom mindenképpen érdemes legalább az életben egyszer, ilyen jelentős helyszínekre ellátogatni!

About the author