ittas-vezetésért-járó-büntetés_pic1

Milyen ittas vezetésért járó büntetésre számíthatunk?

Az ittas vezetésért járó büntetésről 

Az ittas vezetésért járó büntetés nem gyerekjáték, habár sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan mire is lehet számítani. Magyarországon jelöltek zéró tolerancia van, ami azt jelenti, hogy semmilyen alkoholos ital vagy étel fogyasztása után nem szabad gépjárműben ülni. A biciklizés tekintetében egy kicsit lazábbak a szabályok, azonban ott sem minden ittassági állapot elfogadott. Megnéztük tehát, milyen büntetésekre is lehet számítani 2022-ben, hogyha alkohol fogyasztása után nem csak vezettünk, hanem rendőrségi ügy is lett a dologból. 

Az ittas vezetésért járó büntetés részletei 

Az ittas vezetésért járó büntetés természetesen nem minden esetben azonos mértékű. Nagyban függ attól, hogy pontosan mennyi alkoholt fogyasztottunk, hogy mik a tesztelés körülményei, volt-e valamilyen személyi vagy vagyoni sérülés. Eleve megkülönböztetünk különféle ittassági állapotokat. Maga az ittasság ugyan csak 0.5 ezreléktől kezdődik a vérben, ugyanakkor ezt nem túl nehéz átlépni, és elég nehéz megállapítani, hogy mondjuk egy-két ital után az ember mikor is ülhet volán mögé. Ebben segítségünkre lehetnek a véralkoholszint kalkulátorok, de erről a későbbiekben fogok részletesebben is írni. 

ittas-vezetésért-járó-büntetés_pic3

Amivel biztosan jár az ittas vezetésért járó büntetés, az a pénzbírság és a büntetőpontok. A pénzbírság akár több százezer forint is lehet, a körülményektől függően, ahogy a büntetőpontok sem mutatnak jól az ember jogosítványban. Ez utóbbi azért is fontos kérdés, mert ha később is valamilyen közúti szabály áthatásának ügyébe keveredünk, akkor a korábbi szabályszegéseknek is nyoma maradt. Egy bizonyos büntetőponthatár után pedig végleg elveszíthetjük a jogosítványt. Ez pedig gyakorlatilag még mindig a legjobb verziója az ittas vezetésért járó büntetésnek. Hogyha valamilyen személyi vagy vagyonbeli kár keletkezett, akkor még nagyobb büntetésre számíthat az ember. Balesetek esetében a legtöbbször bíróságra kerül az ügy, komolyabb eseteknél pedig még börtönbüntetésre is számítani lehet.

 Hogyan segíthetünk ittas vezetésért járó büntetésen?

 Az ittas vezetésért járó büntetést persze mindenki szeretné a lehető legkisebb és legenyhébb büntetéssel megúszni, ez azonban nem mindig lehetséges. A legjobb, amit az ember ilyenkor tehet, hogy felkeres egy ügyvédet, aki kifejezetten az ilyen ügyekkel foglalkozik, és a segítségünkre tud lenni. Így már a pénzbírság összegét is le tudjuk faragni, hogyha arra van szükség, és persze a bíróságra kerülő ügyeknél feltétlenül szükséges egy jogi személy jelenléte. Ha tehetjük, már a kapitányságon keressük fel az ügyvédet, aki akkor is tudja segíteni az ügyünket. Az őrsön is komolyabban veszik az embert már ekkor is, és az ügyvéd segíteni tud abban, hogy hogyan viselkedjünk, mit mondjunk a kezdetektől fogva. Sokszor előfordul az ittas vezetésért járó büntetés esetében, hogy valamilyen képzésen kell részt venni, hogy az ember visszakapja a jogosítványát, akár ettől is eltekinthetünk, hogyha jogi személy van a segítségünkre. Mesék nagy segítség lehet, hogyha a jogosítványt nem minden kategóriára vonják be, hanem csak arra, amelyiknél az ittas vezetés történt, így sokak munkája meg maradhat, nem kell otthagyni az állásukat. Ez sofőröknek, fuvarosoknak, taxisoknak jelenthet nagy segítséget.

ittas-vezetésért-járó-büntetés_pic2

 Az ittas vezetésért járó büntetés elkerülése

Persze nem a már elkövetett vezetésről van szó, hanem egyáltalán az alkoholfogyasztás utáni vezetés elkerüléséről. Az ittas vezetésért járó büntetés könnyen elkerülhető egy véralkoholszint kalkulátor segítségével. Persze sokan úgy vannak vele, hogy az italok monitorozása elveszi a bulizás hangulatát, azonban ennek feltétlenül kell így lennie. Egy világgal szint kalkulátor használata egyébként is segíthet abban, hogy elkerüljük az alkoholmérgezést, és megismerjük a korlátainkat. Maga a kalkulátor használata igen egyszerű, csak megadjuk a legfontosabb adatainkat, nemünket, testsúlyunkat. Ezután pedig csak annyi a dolgunk, hogy az elfogyasztott italok után beleírjuk a kalkulátorba azokat a megadott időponthoz. A kalkulátor nem csak azt mondja meg, hogy mennyi a jelenleg elfogyasztott alkohol alapján a véralkoholszintünk, hanem azt is megmutatja, hogy mikor ülhetünk újra a vezetőülésre.

Ennyi lett volna röviden, amit az ittas vezetésért járó büntetésről szerettem volna elmondani. Ne felejtsük el, hogy semmiképpen sem jó döntés, hogyha az ember alkohol fogyasztása után volán mögé ül. Felelőtlenség, amivel másoknak és magunknak is kellemetlenséget, problémát, sőt balesetet okozhatunk. Érthető tehát, hogy ilyen szigorúan veszik ennek a szabálynak a betartását. Azonban, ha mégis megesett az eset, akkor sem kell feltétlenül kétségbe esnünk, egyetlen eset után még nem fogjuk valószínűleg örökre elveszíteni a vezetői engedélyünket. Arra azonban mindenkinek ügyelnie kell, hogy többet ilyen ne forduljon elő, így később újra vezethetünk, és emiatt nem fognak gyűlni a büntetőpontok sem. Az ittas vezetésért járó büntetés nem gyerekjáték, nem érdemes kísérletezni azzal, hogy mikor kapják el az embert. 

About the author