Trendi és hasznos csaptelepek 2020-ban

Avagy milyen a modern háztartás csaptelepe?

A csaptelep talán nem tűnik a fürdőszoba vagy a konyha legfontosabb eszközének, azonban ez még önmagában nem jelenti azt, hogy valójában nem játszik fontos szerepet mind a szoba kinézetében, mind a hasznosságában. Egy csaptelep kinézete egy igazán modern háztartásban már nem egy triviális és magától értetődő kérdés. Tíz vagy húsz évvel ezelőtt ha egy-két csaptelep közül választhattunk a piacon, és nem voltak nagy különbségek sem az árban sem a minőségben köztük. Ma már azonban mindenben keressük a lehetőséget, a gyártók újabb és újabb ötletekkel állnak elő, mivel lehetne javítani még egy-egy terméken. A csaptelep esetében is igaz ez. De mi is fontos egy csaptelepben annyira, hogy erről cikkek szóljanak?

Mit keresel a jó csaptelepben?

A jó csaptelep minőségében és kinézetében is kielégíti a felhasználója kívánságait. Anyagát tekintve nem rozsdásodó, nem kopó fémből kell készülnie, amely akkor sem hajlik meg, ha valamelyik gyerek nekiesik vagy rácsimpaszkodik otthon. A folyamatos vízzel való érintkezése miatt fontos a rozsdamentesség, ami bizonyos csaptelepek esetében nem megfelelő, a felső réteg hamar lekopik, és az alsó réteg teljesen elrozsdásodik. Ezt nem engedhetjük meg, hiszen a rozsda tönkreteszi egyrészt a terméket, másrészt pedig az ivóvizünket veszélyeztetjük ezzel, ami így idegen anyagokat is tartalmazhat egy idő után, ez pedig egészségre veszélyes hatást hordoz magában. A jó anyag tehát az, ami tartja a megvételkor valid formáját legalább néhány éven keresztül, de az ideális csaptelepnek nincsen egyfajta lejárati garancia-ideje. Tehát az anyag tartóssága mellett az is fontos, hogy hosszú élettartammal rendelkezzen az adott termék. A trendiséghez mostanában a környezet védelme is hozzátartozik szerencsére, ezért érdemes olyan darabot választani, ami ezt a kultúrát pártolja. A konyhába például érdemes olyan darabot választani, ami kihúzható zuhanyfejjel rendelkezik. A vízsugár így kisebb elemekre bomlik, ugyanakkor nagyobb felületet fed le. Nem csak az öblítés lesz így gyorsabb és hatékonyabb, de ennek a zuhanyfejnek hála az olyan aprószemű gyümölcsök, mint a ribizli vagy a meggy is könnyen elmoshatók, a víz könnyedén bejut a szemek közé és megtisztítja őket a nem kívánatos portól és bogaraktól. A nagyobb felület és hatékonyabb tisztítás igazi nyerő páros, így gyorsul a munkafolyamat és még a környezetért is tettünk valami fontosat. A tökéletes darabnál még az is fontos, hogyan illeszthető be az adott helyre. Túl kevés helynél kisméretű csaptelep is kapható, amelyek jól is mutatnak a helyiségben, és nem vesznek el nagyobb helyet. Építhetjük a falból is őket, illetve a mosdókagylóhoz köthető darabokat is találhatunk. A konyhai csaptelepek esetében a kérdés inkább az szokott lenni, mennyire legyenek nagyok. Ide mindenképpen olyat válasszunk, ami megfelelő a mosogatáshoz, a főzéshez való mosáshoz és a legnagyobb lábasunk megtöltéséhez is. Az ideális az, hogyha még kényelmesen elfér egy halom tányér is a csap alatt, így nem kell minden étkezés után egyből elmosogatnunk kényszerből. Visszatérve a fürdőszobába, léteznek olyan termékek is, amelyek fejének vagy inkább nyakának a forgatásával egyszerre tölthetjük meg a kádat és a mosdókagylót is – persze külön-külön – azonban ehhez természetesen a két szóban forgónak egymáshoz közeli helyen kell lennie, és egyszerre csak egyikre képes a csap. Érdemes lehet döntött csapon is gondolkozni. Természetesen a kialakítás a fő kérdése annak, hogy milyen darabot is kell vagy lehet választanunk.

A termosztátos csaptelepről

A termosztátos terméket külön kiemelném. Szerintem fontos, hogyha tényleg a modernitásra vágyunk, akkor ne csak a külsőre, hanem a praktikára is adjunk. A termosztátnak köszönhetően még tovább csökkenthetjük a felesleges vízhasználatot és spórolhatunk a zuhany alatt töltött idővel is. Előre be tudjuk állítani a hőfokot, így feleslegesen nem pazaroljuk ilyen dolgokra az időnket. Kisgyerekes lakás esetében különösen fontos a termosztát, mert van egy bizonyos határ, ami felett már nem enged a csap magából forróbb vizet, így a felforrósodott folyadék nem égetheti meg a gyerekeket.

Csaptelep: trendek követése vagy ízlés kérdése?

Sok terméknél tehetnénk fel hasonló kérdést. A válasz persze valahol az arany középútban van. Egy jól működő darab legyen szép vagy csúnya, stílusos vagy nem, mégis talán a legjobb döntés mind közül. Ha ízléses darabot választunk a modern helyett, szintén csak sokat jelenthet, hiszen az ízlés időt álló, míg a divat véget ér. Persze a csaptelepek esetében nincs olyan nagy eltérés, nincsenek groteszk darabok, amik csak inkább nehezítik az életünket, mint megkönnyítik azt, így én csak annyit tudok mondani, hogy bátran merjünk válogatni. A termék kiválasztása nem eget rengető feladat, és szinte mindegyik jól mutat a helyiségben, ami a méretében is megfelelően tud illeszkedni a helyhez. Úgyhogy, nincs is más hátra, mint elkezdeni keresni a tökéletes darabot, és megtervezni a cserét.

About the author